Bőnyi rendőrgyilkosság: nem lesz perújítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen elutasították a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében Győrkös István védőjének perújítási indítványát, miután a Győri Ítélőtábla elutasító határozatát a Kúria helybenhagyta – közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön.

Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész közleménye szerint a jogerős másodfokú ítélet ellen a vádlott védője azzal nyújtott be perújítási indítványt, hogy a bíróság rendeljen el perújítási nyomozást. Azt kérte, hogy ennek keretében exhumálják a sértett holttestét, igazságügyi orvos-, fizikus, vegyész és fegyverszakértői véleményt szerezzenek be róla, valamint kutassák fel a túsztárgyaló és a vádlott közötti beszélgetés hangfelvételét.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítványt azzal az észrevétellel küldte meg a táblabíróságnak, hogy alaptalannak tartja.

Az ítélőtábla az indítványt elutasította, majd a Kúria a határozatot helybenhagyta.

A jogerős végzés szerint a perújítási indítvány nem megalapozott, mert nem tartalmaz új bizonyítékot. Az indítványban szereplő hivatkozások az alapeljárásban – első és másodfokon – már felmerültek, így a védő a korábban már előterjesztett indítványait ismételte meg, amelyeket a bíróság a bizonyítási eljárás során indokoltan vetett el.

Az indítványban a védő a bizonyítékok újraértékelését kérte, a bírói mérlegelés támadása azonban nem lehet a perújítás alapja – áll a közleményben.

Győrkös Istvánt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla tavaly december 11-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt. Döntésével a táblabíróság csak csekély részben – a bűnjelek kezelése ügyében – változtatta meg az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét.

A tényállás szerint 2016. október 26-án a rendőrök házkutatásra érkeztek a vádlott bőnyi családi házához, mert megalapozottan feltételezhető volt, hogy ott hatósági engedély nélkül lőfegyvereket tartanak. Győrkös István három lövésből álló rövid sorozatot leadva rálőtt egy rendőrre, aki a helyszínen meghalt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

OBH-elnökhelyettes: kiváló munkát végeztek a debreceni bíróságok

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.