Brutális gyilkos kapott tényleges életfogytiglant


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki 2010-ben társával meggyilkolt két férfit, majd holttestüket kemencében elégette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön – közölte a táblabíróság szóvivője.


Fórizs Ildikó ismertetése szerint az első- és a másodrendű vádlottat emberölésben, szemérem elleni erőszakban és más bűncselekményekben találták bűnösnek. A másodrendű vádlott 20 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott.

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ez év januári ítéletét a cselekmény néhány minősítésében változtatta meg, illetve abban, hogy a másodrendű vádlottat feltételesen szabadlábra lehet helyezni büntetése kétharmadának letöltése után.

A táblabíróság a cselekmény brutalitására tekintettel zárt ülésen tárgyalta az ügyet.

A két férfi 2008-tól kezdve lakott együtt, egymással és más férfiakkal is rendszeresen létesítettek szexuális kapcsolatot.

Az elsőrendű vádlott később kifogásolta, hogy az egyik későbbi sértett férfi a másodrendű vádlottat „belevitte az éjszakai életbe”. Emiatt többször volt köztük szóváltás és verekedés is, majd a vádlottak megegyeztek abban, hogy közösen megölik, kemencében elégetik a férfit, és a hamvait a Körösbe szórják.

2010 májusában az egyik családtag esküvőjére készülve a sértettet kávéval kínálták, a cukorba nyugtatót kevertek, és elkísérték a férfit a másodrendű vádlott házához. Pálinkával is itatták, hogy védekezésre képtelenné váljon, a fejére zacskót húztak és megfojtották, majd a terv szerint elégették a testét, és maradványait a folyóba dobták.

2010 októberében a másodrendű vádlott a szarvasi autóbusz-pályaudvaron meghívta magukhoz az akkor 17 éves későbbi sértettet, aki az iskolából ment volna haza Kunszentmártonba. A lakásban a két férfi a fiatalt földre teperte, a kezét összekötötték, egy ágybetétre fektették, majd három-négy napon át az elsőrendű vádlott többször megerőszakolta.

Amikor „ráunt”, egy késsel megölte, mivel azonban a sértett holtteste nem fért be a kemencébe, feldarabolták, és úgy égették el.

2010 decemberében a másodrendű vádlott egy fiatalkorú lányt is elcsalt magához. Őt is kikötözték, mint előző áldozatukat, és mind a két vádlott több napon át megerőszakolta. A másodrendű vádlott árammal is kínozta a sértettet. A lánynak sikerült megszöknie.

A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa szerint az elsőfokú bíróság magas színvonalú, részletes bizonyítást folytatott le és megalapozott tényállást állapított meg. Helyesen állapították meg azt, hogy az elsőrendű vádlott esetében a három csapás elve alapján más büntetést nem is lehet alkalmazni, mint az életfogytiglani szabadságvesztést.

A bíróság álláspontja szerint a vádlottak a társadalomra annyira veszélyesek, olyan elvetemültség és gátlástalanság jellemzi őket, amely indokolja a jelenlegi magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetésének alkalmazását.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

2024. április 11.

Megerősített civil-állami együttműködés a gyűlölet-bűncselekmények leküzdésére

A Háttér Társaság több állami szervvel, köztük a rendőrséggel, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettessel és az Áldozatsegítő Központokkal működik együtt azért, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatásban ezentúl megjelenjen az áldozatközpontú és interszekcionális megközelítés is.