Kopogtat a NAV a vállalkozásoknál a kamarai díjakért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legalább 160 ezer hazai vállalkozás számíthat arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkeresi őket a kamarai regisztrációs díj befizetésének elmulasztása miatt. Az érintett vállalkozásoknak minimum 10 ezer forintjába kerülhet az eljárás, a kamarák pedig legkevesebb 800 millió forint elmaradt bevételhez juthatnak, de az összeg jóval nagyobb is lehet.


2012-ben a törvény által kötelezett 708 ezer vállalkozásból 545 ezer, idén az érintett 571 ezer vállalkozás közül 385 ezer fizette be a kötelező kamarai regisztrációs díjat – tájékoztatta az Adó Online-t a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Ahogy az adatokból kiderül, tavaly a vállalkozások 23, idén 32 százaléka nem tartotta fontosnak, hogy eleget tegyen a törvényben előírt kötelezettségének. Hogy miért csappant meg az érintett vállalkozások száma 708 ezerről 571 ezerre, azt Ay János, az MKIK igazgatója azzal magyarázta: tavaly ősszel úgy módosították az agrárkamarai törvényt, hogy a korábbiakhoz képest tevékenysége alapján jelentős számú vállalkozás került át az agrárkamarához. A regisztrációra kötelezettek száma azért is csökkent, mert részben a válság, részben a törlések miatt csökkent a vállalkozások száma – tette hozzá.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a területi kamarák behajtási megkeresései alapján folytatja le a végrehajtási eljárást a bejelentett adózókkal szemben – tudta meg az Adó Online. A területi kamarák, mint a kamarai hozzájárulás jogosultjai döntenek arról, hogy mely adózóknál és mikor kezdeményeznek a NAV-nál behajtási eljárást. A területi kamarák behajtási eljárás megindítására irányuló megkeresése végrehajtható okiratnak minősül – hangsúlyozták az adóhatóságnál. A tájékoztatás szerint a NAV nem rendelkezik olyan adattal, hogy hány adózónak kellene a kamarai hozzájárulást befizetnie, illetve mennyien nem teljesítették e fizetési kötelezettségüket.

Valamennyi eszközt bevetnek

A hatóság az adózás rendjéről szóló törvény köztartozásokra vonatkozó behajtási szabályok alapján szedi be a kamarai regisztrációs díjat – közölték lapunkkal. A NAV valamennyi jogszabály által biztosított eszközt igénybe vesz a követelés behajtása érdekében, például a végrehajtási átvezetést, hatósági átutalási megbízást (inkasszót), jövedelem letiltást, ingó és kivételes esetben ingatlan végrehajtást.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO – Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:

  • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
  • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
  • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
  • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
  • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

  • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
  • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
  • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
  • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
  • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

A NAV tájékoztatásából az is kiderül, hogy az évi 5 ezer forintos befizetési kötelezettség elmulasztása akár jóval drágább mulatság is lehet a vállalkozások számára, annak ellenére, hogy ebben az esetben nem bírságol a hatóság. Ugyanis a behajtási eljárás lefolytatásáért az eljárás megindításakor 5 ezer forint összegű végrehajtási költségátalányt számítanak fel, ezen túlmenően pedig nyilvántartáson alapuló foglalás esetén foglalásonként, helyszíni eljárás esetén pedig helyszínenként további 5 ezer forint végrehajtási költséget. Illetve ha az eljárás során valamilyen készkiadás jellegű költség merül fel, úgy végrehajtási költségként azt is az adós köteles megfizetni. Ezért a hatóság azt javasolja, hogy a többletkötelezettségek elkerülése érdekében célszerű, ha a kamarai hozzájárulás fizetésére kötelezettek még a behajtási eljárás kezdeményezését megelőzően önként teljesítik fizetési kötelezettségüket a területi kamaráknál.

Az Adó Online kérdésére az adóhatóságnál azt is közölték, hogy a behajtási eljárás befejezésére konkrét határidő ugyan nincs meghatározva, azonban a behajtási eszközök megválasztásakor is lényeges szempont a tartozás mielőbbi beszedése és az eljárás lezárása. Ezzel együtt számos körülmény befolyásolja az eljárás időtartamát (pl. az adós vagyoni helyzete, a vagyon jellege, fizetési hajlandóság, az ügyben érkező beadványok stb.), így az eljárás befejezésére irányadó egységes határidő nem határozható meg – hangsúlyozták.

Azért kaszáltak a kamarák

Bár a vállalkozások negyede-harmada adós maradt a regisztrációs díj befizetésével, mégis jelentős summát kasszíroztak a kamarák. A múlt évben 2726 millió, idén 1928 millió forint folyt be ezen a jogcímen – tájékoztatták lapunkat. Arra ugyanakkor nem kaptunk választ, hogy mennyi ment el a szervezetek fenntartására, s mennyi az egyéb feladatokra, legalább is összesített adat nincs.

Ahogy Ay Jánostól megtudtuk, a kamarák a befolyt díjakért cserében a törvényben nevesített három ingyenes szolgáltatást: általános gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben tanácsadást; pályázati tanácsadást; üzleti partner közvetítést nyújtanak. De emellett más ingyenes és kedvezményes szolgáltatások is igénybe vehetők, így például iparjogvédelmi, munkaügyi, munkavédelmi tanácsadás; fogyasztóvédelmi tájékoztatás; szakmai klubok, tagozatok munkájában ingyenes részvétel; az Európai Vállalkozásfejlesztési Hálózat szolgáltatásai; elektronikus újságok, hírlevelek; közbeszerzési tanácsadás; kamarai energetikai beszerzési közösség; szakképzési tanácsadás; innovációs tanácsadás – sorolta. Arról ugyanakkor nincsenek összesítéseik, hogy a kamarai tagok milyen mértékben éltek/élnek a felkínált lehetőségekkel.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]