Bűnösnek találták Habarovszk volt kormányzóját két bérgyilkosság és egy merénylet szervezésében


Bűnösnek nyilvánította egy moszkvai bíróságon az esküdtszék csütörtökön Szergej Furgalt, a Habarovszki terület volt kormányzóját mindhárom ellene felhozott vádpontban; két csaknem két évtizede elkövetett bérgyilkosság és egy gyilkossági kísérlet megszervezésében.

Az esküdtszék mintegy négyórás tanácskozás után úgy döntött, hogy a magát ártatlannak valló Furgal nem érdemelt enyhítést egyik vádpontban sem. A testület a per többi vádlottját is bűnösnek találta.

A bíróság fegyverkereskedelem címén is megállapította Furgal bűnösségét, ám ez a vádpont elévült. A volt kormányzót akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

Szergej Furgalt 2020. július 9-én vették őrizetbe. A nyomozás szerint 2004-ben ő és üzlettársa, Nyikolaj Misztrjukov szervezett csoportot hozott létre a versenytársak meggyilkolására, amelybe bevonták a habarovszki bűnözői körökben ismert Andrej Karepovot és Mihail Tyimofejevet is, ők pedig felbérelték Marat Kadirovot és Andrej Palejt.

2004 júliusában Kadirov két gránátot dobott egy fémhulladék-kereskedőre az Amur-vidéki Progressz faluban, aki azonban túlélte a támadást. Ezt követően, egy több ingatlan tulajdonjogával felmerült vita miatt a négyfős bűnszervezet megrendelte a rivális üzletember meggyilkolását. 2004 októberében Palej le is lőtte. Ugyanő, a gyilkosság leplezése érdekében, 2005 januárjában Habarovszkban megölt egy férfit, aki Furgal környezetének tagja volt, és tudomása volt a vetélytárs kiiktatásáról.

A néhai Vlagyimir Zsirinovszkij alapította, nevében liberális demokrata, valójában nemzeti populista párthoz tartozó politikus népszerű kormányzó volt, a letartóztatása után Habarovszkban hónapokig tartottak a szimpátiatüntetések. A megmozdulásokat a Jurij Levada Független Elemzőközpont 2020. júliusi adatai szerint az oroszok 45 százaléka támogatta.

Furgal a 2018-as kormányzóválasztáson a szavazatok 70 százalékával győzte le a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét. Szergej Furgal helyére Vlagyimir Putyin elnök 2020. július 20-án az ugyancsak liberális demokrata Mihail Gyegtyarjovot jelölte ki, akit a 2021 szeptemberében megtartott habarovszki kormányzóválasztás megerősített a tisztében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

Átfogóan vizsgálja a tanulókat érő szexuális zaklatást, bántalmazást az ombudsman

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított  általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. március 17.

Szigorították az állatkínzásért kiszabható büntetést Spanyolországban

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

2023. március 17.

Uniós biztos: a tagállami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Maired McGuinness uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.