Csak látszólag enyhe kényszerintézkedés a háziőrizet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos büntetőbíró tapasztalja, hogy a házi őrizet elrendelése sokszor megkönnyebbülést vált ki a terheltekből, azonban amikor az érintettek a gyakorlatban tapasztalják meg mozgásuk és szabadságuk ilyen jellegű korlátozását, akkor a beérkező kérelmek száma megszaporodik a bíróságokon. Hogy mit érdemes tudni a házi őrizetről, arról az OBH dr. Csermák Jánost, az Esztergomi Járásbíróság elnökét kérdezte.

Mit értünk házi őrizet alatt?

Talán a legfontosabb, hogy a házi őrizet nem a büntetések egy fajtája, hanem egy úgynevezett kényszerintézkedés. Ez egy típusa a bűnügyi felügyeletnek, amelyet az új Büntetőeljárási törvény gyűjtőfogalomként határoz meg. Ide tartozik a házi őrizet mellett a lakhelyelhagyási tilalom, a bűnügyi eltiltás és a jelentkezési kötelezettség is.

A cél, hogy biztosítsuk az eljárás hatékonyságát: kiküszöböljük a bűnismétlés és a bizonyítás megakadályozásának a lehetőségét, illetve a szökés-elrejtőzés veszélyét. Lényeges, hogy a bűnügyi felügyeletet el lehet rendelni egy lakásra, adott területre, illetve meghatározhatók mozgási zónák is.

Mitől függ, kinek mekkora a mozgástere?

Számos dologtól, például a cselekmény jellegétől, illetve a terhelt személyi körülményeitől. Emellett pedig az is fontos, hogy a bíró milyen indokkal rendelte el a kényszerintézkedést. Nem mindegy, hogy szökés-elrejtőzés-, a bizonyítás meghiúsításának-, vagy a bűnismétlés veszélye áll fenn. Ezeket mindig nagyon át kell gondolni, különösen a technika fejlődése mellett. Például egy olyan bűncselekményt, amelyet számítógép használatával lehet elkövetni, azt otthoni körülmények között is könnyedén meg lehet valósítani.

Nem hatékonyabb a letartóztatás mellett dönteni?

Igyekszünk afelé elmozdulni, hogy ne kizárólag a letartóztatásban gondolkodjunk. Az új törvényi szabályozás is előírja, hogy az enyhébb kényszerintézkedéstől kell haladni a súlyosabb felé – legalábbis akkor, amikor a bíróság arról dönt, hogy mennyiben korlátozza a terhelt szabadságát és mozgását. Mindez azt célozza, hogy a bűnügyi felügyelet egy valós alternatívájává váljon a letartóztatásnak, a letartóztatás pedig ne csak papíron legyen a végső eszköz.

Minden esetben szükség van lábbilincsre házi őrizet elrendelésekor?

Nem. Ez egy biztosíték, tehát nem kötelező az alkalmazása. Előnye, hogy kiváltja a rendőrség élőerős felügyeletét, tehát a hatóságot tehermentesíti, az elektronikus nyomkövető alkalmazása éves szinten jelentős megtakarítást jelent, mivel a nyomkövetőt viselőre sokkal kevesebbet fordít az állam, mint egy fogvatartottra, viszont lehetőséget ad a visszaélésre. 2017-ig például 15 olyan eset volt, hogy levették a lábbilincset a terheltek, azonban, az esetek többségében a rendőrség megtalálta a gyanúsítottakat, terhelteket. Érdekes egyébként, hogy a lábbilincset egyáltalán nem könnyű leszerelni, rendelkezik szabotázs elleni védelemmel, de a találékonyságnak nincsenek határai. Ugyanakkor a terhelnek nem érdeke, hogy ezt megtegye, mert borítékolható, hogy következményei lesznek.

Milyen következményekkel jár, ha valaki megszegi a házi őrizet szabályait?

A bűnügyi felügyelet és a magatartási szabályok megszegése esetén rendbírság szabható ki, vagy pedig súlyosabb kényszerintézkedés rendelhető el. Tehát nagy a rizikója annak, hogy mondjuk a lábbilincs leszerelésének letartóztatás lesz a vége.

Ön találkozott már a házi őrizettel összefüggő meglepő esetekkel?

Meglepő kérelem érkezett be a bíróságunkra. Abban a terhelt azt akarta elérni, hogy a kedvenc fagyizójáig el tudjon jutni a családjával. Olyan is volt, hogy a terhelt a mozgásterén belül – tehát szabályosan – elment a strandra, azonban valamilyen technikai probléma miatt a lábbilincs meghibásodott és óriási zajt, illetve feltűnést keltett. A legextrémebb esetet pedig a sajtóban olvastam. Külföldön történt, hogy valakinek tévedésből a műlábára helyezték föl a lábbilincset, amelyet aztán a terhelt leszerelt, otthon hagyott és egy másik műlábat felhelyezve újabb bűncselekményt követett el.

Valamilyen hatása van a házi őrizetnek a végleges ítéletre?

Igen. Be kell számítani a büntetésbe, legalábbis akkor, ha a bíróság azt írta elő a terhelt számára, hogy egy konkrét lakást, egyéb helyiséget vagy ahhoz tartozó bekerített helyet nem hagyhat el engedély nélkül. Megvannak a szabályai annak, hogy a bűnügyi felügyelet ilyen esetben hány nap szabadságvesztésnek, hány óra közérdekű munkának, vagy mekkora pénzbüntetésnek felel meg. Vagyis a legkötöttebb bűnügyi felügyelet megjelenik a kiszabott büntetésben, a többi eset viszont nem.

Mennyire viseli meg a házi őrizet a terhelteket?

Ez sok mindentől függ, például attól, hogy milyen ügyről van szó, milyen a terhelt személyisége. Legjobban a lakásra korlátozott bűnügyi felügyelet viseli meg a terheltet. Ilyenkor például az érintett legtöbbször nem tud munkát vállalni vagy ha gyógykezelésekre kellene járnia azt is csak nehézkesen tudja megoldani. A mindennapos problémák ilyenkor felértékelődnek. Sokszor nem is gondolnánk, hogy mennyire nehézkes, ha valaki egy adott helyszínt nem hagyhat el.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.

2023. január 24.

Novák Katalin és az elnöki kegyelemem intézménye

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer.