Csaknem tucatnyi bűncselekmény esetében megszűnt a kötelező halálos ítélet Malajziában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 1300 halálraítélt menekült meg a legsúlyosabb büntetés végrehajtása alól Malajziában, miután az ország törvényhozása hétfőn úgy döntött, megszünteti a 11 meghatározott bűncselekményre vonatkozóan a kötelező halálbüntetést.

A halálbüntetést életfogytig tartó szabadságvesztéssel váltják fel, ami 30-40 év közötti börtönt jelent. A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés lehetősége is kimaradt az új szövegből. Viszont a bírók egyes esetekben, „belátásuk szerint” a jövőben is megítélhetik a halált.

A legsúlyosabb bűncselekmények közé tartozik például a hazaárulás, a király hatalmának megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés, a terrorizmus, a lőfegyverek birtoklása és a túszejtés. Mindazonáltal a Malajziában halálra ítéltek több mint 60 százalékát kábítószer-kereskedelemben találták bűnösnek.

Ramkarpal Singh törvényi és intézményi reformokért felelős miniszterhelyettes a törvény lényegében egyhangú megszavazása után megerősítette, hogy a szóban forgó 11 súlyos bűncselekmény esetében a legmegfelelőbb büntetés a meghatározott idejű börtön és a botozás kombinációja. A lépés a helyi igazságszolgáltatás reformjának része, ami azt jelenti, hogy megindul a gyarmati idők maradványainak felszámolása, miközben több szerephez jutnak a bírók, illetve a bíróságok.

A malajziai fejleményeket az áldozatokat képviselő néhány helyi civil szervezet kritikával fogadta, mert véleményük szerint az új helyzetben a gyilkosok idővel szabadlábra kerülnek. A térségben Malajzia mellett Szingapúrban, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek