Diósdi maffiaper: a Kúria alig változtatott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria szerdán kisebb változtatásokkal helybenhagyta a gyilkosságok, olajlopás és más bűncselekmények vádjával indult diósdi maffiaperben korábban kiszabott jogerős ítéletet.


Az ügyben 41 ember ellen folyt eljárás. A bíróságok szerint a vádlottak számlájára írhatók a diósdi kettős gyilkosság és más súlyos erőszakos bűncselekmények, pénzszállító autók és pénzintézetek elleni támadások, továbbá a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító, tartálykocsikkal, és csővezetéken végrehajtott olajlopások.

Az 1998 és 2005 között bűnszervezetben elkövetett cselekményért a bíróságok korábban egy vádlottat életfogytiglanra, kettőt 20 év, kettőt pedig 18 év és fél év fegyházra ítéltek. A másodfokon jogerősen elítélt 33 ember közül tucatnyian fordultak a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel, de a legfelsőbb bírói fórum csupán két kisebb súlyú cselekmények miatt megvádolt ember esetében enyhítette némileg a minősítést és a kiszabott büntetést.

A Kúria a többi között elvetette azokat a védői felvetéseket, melyek szerint az eljárásból kizárt bíró vett volna részt az ügyben, illetve, hogy a vád nem volt törvényes.

A Kúria szerint alaptalanul vitatta a védelem, hogy a vádlottak közötti beszélgetésben elhangzott a “Pipást végleg el kell utaztatni” megfogalmazás az egyik sértett megölésére való felhívás lett volna. Mint a tanács vezetője megjegyezte: a későbbi események is a mondatnak azt az értelmét támasztották alá, hogy az érintett meg fog halni, nem azt, hogy el fog utazni.

A Kúria azt az érvelést sem fogadta el, amely arra hivatkozva, hogy egyes vádlottak társukat megverették, azt bizonygatta, hogy e bántalmazás sértettje más cselekményeit kényszer hatása alatt követte volna el. Ezek a bántalmazások a legfelsőbb bírói fórum szerint a bűnszervezet rendjének, vezetői posztjainak megkérdőjelezhetetlenségét biztosították, illetve a bűncselekményekből származó haszon elosztásával függtek össze. Üzenetük pedig az volt a sértett felé: “Tudd, hol a helyed! Vedd tudomásul, hogy nem te vagy a főnök!” Ám, ettől még az erőszakos cselekmény sértettje nem mentesülhet az önszántából elkövetett más bűncselekmények miatti felelősségre vonástól.

A Kúria közölte azt is, hogy az erőszakos cselekmények célja többnyire az olajlopások zavartalanságának biztosítása volt. A vezetékes olajlopás egyébként műszakilag is magas szervezettségű munkát igényelt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Dél-koreai autómárkák trükközhettek a károsanyag-kibocsátással

Dél-koreai autómárkákhoz használt, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközök használata miatt indított vizsgálat keretében szoftvereket és tervdokumentumokat foglaltak le Németországban és Luxemburgban – közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust).

2022. június 29.

Így változhat az adózás jövőre

A jövő évre vonatkozó költségvetési javaslat az elfogadásig még több ponton is módosulhat, ám az irányvonalakkal már most érdemes mindenkinek tisztában lenni, hogy a felkészülést időben el lehessen kezdeni – derül ki a BDO szakértőinek összefoglalójából.