Diósdi maffiaper: a Kúria alig változtatott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria szerdán kisebb változtatásokkal helybenhagyta a gyilkosságok, olajlopás és más bűncselekmények vádjával indult diósdi maffiaperben korábban kiszabott jogerős ítéletet.


Az ügyben 41 ember ellen folyt eljárás. A bíróságok szerint a vádlottak számlájára írhatók a diósdi kettős gyilkosság és más súlyos erőszakos bűncselekmények, pénzszállító autók és pénzintézetek elleni támadások, továbbá a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító, tartálykocsikkal, és csővezetéken végrehajtott olajlopások.

Az 1998 és 2005 között bűnszervezetben elkövetett cselekményért a bíróságok korábban egy vádlottat életfogytiglanra, kettőt 20 év, kettőt pedig 18 év és fél év fegyházra ítéltek. A másodfokon jogerősen elítélt 33 ember közül tucatnyian fordultak a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel, de a legfelsőbb bírói fórum csupán két kisebb súlyú cselekmények miatt megvádolt ember esetében enyhítette némileg a minősítést és a kiszabott büntetést.

A Kúria a többi között elvetette azokat a védői felvetéseket, melyek szerint az eljárásból kizárt bíró vett volna részt az ügyben, illetve, hogy a vád nem volt törvényes.

A Kúria szerint alaptalanul vitatta a védelem, hogy a vádlottak közötti beszélgetésben elhangzott a „Pipást végleg el kell utaztatni” megfogalmazás az egyik sértett megölésére való felhívás lett volna. Mint a tanács vezetője megjegyezte: a későbbi események is a mondatnak azt az értelmét támasztották alá, hogy az érintett meg fog halni, nem azt, hogy el fog utazni.

A Kúria azt az érvelést sem fogadta el, amely arra hivatkozva, hogy egyes vádlottak társukat megverették, azt bizonygatta, hogy e bántalmazás sértettje más cselekményeit kényszer hatása alatt követte volna el. Ezek a bántalmazások a legfelsőbb bírói fórum szerint a bűnszervezet rendjének, vezetői posztjainak megkérdőjelezhetetlenségét biztosították, illetve a bűncselekményekből származó haszon elosztásával függtek össze. Üzenetük pedig az volt a sértett felé: „Tudd, hol a helyed! Vedd tudomásul, hogy nem te vagy a főnök!” Ám, ettől még az erőszakos cselekmény sértettje nem mentesülhet az önszántából elkövetett más bűncselekmények miatti felelősségre vonástól.

A Kúria közölte azt is, hogy az erőszakos cselekmények célja többnyire az olajlopások zavartalanságának biztosítása volt. A vezetékes olajlopás egyébként műszakilag is magas szervezettségű munkát igényelt.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

2023. június 7.

Adótörvények 2024: számos változással kell számolni

Klasszikus salátatörvény-tervezetet terjesztett az Országgyűlés elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” címmel kedd délután; a szöveg 152 oldalas.