Donald Trump ügyvédei méltánytalan bűntetőeljárástól tartva a bírósági tárgyalás határozatlan idejű halasztását kérik


Donald Trump ügyvédei a szövetségi bíróság tárgyalásának meghatározatlan idejű elhalasztását kezdeményezték a volt elnök ellen minősített iratok birtoklása miatt indult büntetőeljárásban.

A floridai szövetségi bírósághoz hétfő este benyújtott kérelem az ügy „rendkívüliségére” hivatkozik, valamint arra, hogy a felkészülés az eljárásra nagy mennyiségű irat és videófelvétel áttekintését igényli, miközben Donald Trump vezeti a republikánus elnökjelölti versenyt. Az Egyesült Államok előző elnökének ügyvédei a beadványban kétségüket hangoztatták egy méltányos eljárást illetően, amennyiben a tárgyalást 2024 novembere, azaz az elnökválasztás előtt tartanák, és véleményük szerint az esküdtek kiválasztása is „kihívásokba” ütközik.

„A kormányzat kérése, hogy egy ilyen súlyú ügyben az első tárgyalást a vádemeléstől számított hat hónapon belül megtartsák, ésszerűtlen, és az igazságszolgáltatással való visszaélést eredményezne” – fogalmazott Chris Kine, Donald Trump ügyvédje, aki benyújtotta a bírósághoz az indítványt.

Az igazságügyi minisztériumhoz tartozó szövetségi ügyészek december 11-re javasolták az első bírósági tárgyalást a Donald Trump floridai Mar-a-Lago rezidenciáján talált minősített dokumentumok miatt indult bűntetőügyben.

Trump korábbi ügyvédei hétfőn egy másik beadványban azt is kérték, hogy a floridai bíró halassza el az ügyben a következő meghallgatást, amelyet eredetileg július 14-re, péntekre tűzött ki. Aileen Cannon bíró kedden közölte, hogy a kérésnek helyt adott, és július 18. keddre jelölte ki a bírósági meghallgatást Floridában.

Az ügyben Donald Trump mellett személyi asszisztensét, Walt Nautát is vád alá helyezték minősített iratoknak a szövetségi nyomozók előli rejtegetése miatt. A volt elnök és Nauta is ártatlannak mondja magát az ellene felhozott összesen 38 vádpontban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Kampányt indít az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala a sportvilág IP jogsértései ellen

Európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket, ami 850 millió eurós veszteséget okoz a gyártóknak – hívja fel a figyelmet az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) kampányában a sportesemények kapcsán felmerülő IP (szellemi tulajdon) jogsértésekre. A kampány emellett ösztönzi a sportrajongókat a legális sportcsatornák követésére és az eredeti sporttermékek vásárlására is – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal honlapján.