EB: új szabályok rendezik az eltérő nemzetiségű párok vagyonjogi helyzetét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jourová tájékoztatása szerint a rendeletek egyértelmű helyzetet teremtenek azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő válás vagy elhalálozás esetén, és véget vetnek a különböző tagállamokban egymással párhuzamosan zajló és esetlegesen egymásnak ellentmondó, például ingatlannal vagy bankszámlákkal kapcsolatos eljárásoknak. Az új rendeletek egyértelművé teszik, hogy mely nemzeti bíróság illetékes abban, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek vagyonuk kezelésében, illetve válás, különköltözés vagy haláleset esetén annak megosztásában. Tisztázzák, hogy mely nemzeti jogot kell alkalmazni abban az esetben, ha esetleg több ország szabályai is alkalmazhatók…

Jourová tájékoztatása szerint a rendeletek egyértelmű helyzetet teremtenek azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő válás vagy elhalálozás esetén, és véget vetnek a különböző tagállamokban egymással párhuzamosan zajló és esetlegesen egymásnak ellentmondó, például ingatlannal vagy bankszámlákkal kapcsolatos eljárásoknak.

Az új rendeletek egyértelművé teszik, hogy mely nemzeti bíróság illetékes abban, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek vagyonuk kezelésében, illetve válás, különköltözés vagy haláleset esetén annak megosztásában. Tisztázzák, hogy mely nemzeti jogot kell alkalmazni abban az esetben, ha esetleg több ország szabályai is alkalmazhatók lennének. Valamint elősegítik egy tagállam által tulajdonjogi ügyben hozott ítélet másik tagállamban való elismerését és érvényesítését.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint, mivel a kezdeményezéshez nem sikerült megnyerni az összes tagállam – köztük Magyarország – támogatását, az új szabályok 18 tagállamban, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia alkalmazandók.

Az együttműködésben részt nem vevő országok továbbra is a nemzeti jog szerint járnak el, ideértve a nemzetközi magánjogi kérdésekre vonatkozó jogszabályaikat is, a házassági vagyonjogi rendszerrel és a bejegyzett élettársi kapcsolat tulajdonjogi következményeivel összefüggő, határon átnyúló helyzetekben.

Mint közölték, az együttműködésben részt vevő 18 tagállam az unió népességének 70 százalékát és az Európai Unióban élő eltérő állampolgárságú párok többségét képviseli. A jelenleg nem csatlakozott tagállamok bármikor csatlakozhatnak a rendelethez – tették hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

OBH-elnökhelyettes: kiváló munkát végeztek a debreceni bíróságok

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.