Egyre több a rab és a börtönőr Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt években a börtönökben dolgozók és a fogvatartottak számában is érzékelhető emelkedés volt – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Veszprémben, a büntetés-végrehajtás országos toborzó- és nyílt napján.

Rétvári Bence kiemelte: a fogvatartottak száma 14-15 ezerről 19 ezerre nőtt, míg az őket őrzők száma 7400-ról 9400-ra emelkedett. Ez azért fontos, mert a kormánynak elsődleges a magyar emberek biztonsága, főleg, mivel a szomszédunkban háború zajlik – közölte.

Hangsúlyozta: a közbiztonság javítása kiemelt prioritása a kormánynak 2010 óta. Ehhez szigorú büntetőszabályokra, hatékonyan fellépő rendőrségre, illetve olyan büntetés-végrehajtásra – börtönökre, fegyházakra, fogházakra – van szükség, ahol a bűnelkövetők a megérdemelt büntetésüket töltik, és mindenki biztos lehet abban, hogy csak akkor szabadulhatnak, amikor a bíróság úgy dönt.

A bűnelkövetőknek rács mögött a helye, és szükség van a rácsokat folyamatosan őrzőkre is. Ezért nőtt a büntetés-végrehajtásban dolgozók száma kétezerrel az elmúlt években, és ezért van szükség további új munkatársakra – fogalmazott Rétvári Bence. Az államtitkár a büntetés-végrehajtást kiszámítható, stabil munkahelyként jellemezte, ahol látható az előmeneteli lehetőség, és különböző juttatások is vannak.

Arról is beszélt: a magyar börtönökben száz százalékos a foglalkoztatottság, mindenki, akinek a büntetési fokozata megengedi, vagy tanul, vagy dolgozik. Így nincs olyan ember, aki tétlen lenne. Ezzel a rabok hozzájárulnak saját fogva tartásuk költségeihez, a megtanult szakmával pedig a társadalomba való visszailleszkedésüket is megkönnyítik – tette hozzá.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy minden kilencedik rab Magyarországon embercsempész. „Magyarországon a börtönök a legmultikulturálisabb közegek”, hiszen 73 ország több mint kétezer állampolgára van embercsempészés miatt a magyar börtönökben büntetésüket töltve vagy bírósági ítéletre várva – mondta. Rámutatott: ennek költségeit szinte teljes egészében a magyar emberek állják, hiszen az Európai Unió 650 milliárd forinttal tartozik az országnak az illegális migrációval kapcsolatos költségek megtérítésére, amelynek egy százalékát fizette csak ki.

Bozsó Zoltán dandártábornok fontosnak nevezte, hogy a megfelelő utánpótlást tudják biztosítani, és a fiataloknak is bemutassák, népszerűsítsék a büntetés-végrehajtás tevékenységét. Azt mondta: eredményesnek tartja az elmúlt időszak toborzásait, hiszen több mint 3500-an jelentkeztek, és az elmúlt öt hónapban már több mint négyszáz embert sikerült felvenni. Ők egy tizennégy hetes alapképzést követően állnak szolgálatba – tette hozzá. Közölte: jelenleg országosan 90 százalék feletti a hivatásos állomány telítettsége, és hasonló pályaorientációs napokat tartanak a jövőben az ország más régióiban is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. január 17.

Börtönőrt próbált megvesztegetni egy fogvatartott

Börtönőrt próbált megvesztegetni egy fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtönben, hogy így jusson illegálisan mobiltelefonhoz – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.
2018. március 7.

Börtönőrökre és rabtársaira támadt egy férfi

Egy előzetes letartóztatását töltő 19 éves férfi háromszor támadt börtönőrökre és két fogvatartottat is bántalmazott a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, vádat emeltek ellene – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

2017. január 30.

Brutálisan gyilkoltak a börtönőrök

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés lenne a vád civilnél – állítja a meggyilkolt rab családjának ügyvédje, olvasható a hirado.hu-n.