Egyszerűsödnek és változnak az állami vagyon hasznosításának szabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új szabályozás egyszerűsíti az állami ingatlanvagyon értékesítését és enyhíti a hasznosításra vonatkozó korlátozó rendelkezéseket.

A módosítást 142 igen, 45 nem szavazattal fogadta el a Ház a kormány javaslatára.

A jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja a tulajdonosi jogokat az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alap, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság ingatlanvagyona felett.

Bővül azok köre, akik a kisajátítás után visszamaradt, korlátozottan hasznosítható ingatlanokhoz ingyenesen juthatnak hozzá.

Értékesíthetővé válnak természetvédelmi érintettségű állami ingatlanok is, a természetvédelmi szempontok megtartása mellett. A tulajdonátszállás csak művelés alól kivett területekre vonatkozhat, az új tulajdonosnak pedig továbbra is eleget kell tennie a természetvédelmi előírásoknak.

Szintén az állami ingatlanvagyon hasznosítását segíti a műemlék ingatlanok rövid távú hasznosításának lehetővé tétele. Ugyanakkor a jövőben akár huszonöt évre is megköthető, és egy alkalommal öt évre meghosszabbítható a hasznosítási szerződés akkor, ha az ingatlan használója vagyongyarapító beruházásokat vállal, amelyek megtérülése indokolja a hosszú hasznosítási időt.

Változnak az öröklési szabályok is: az örökös hiányában elhunytak esetében az ingatlanvagyont és az abban található ingóságokat az állam helyett a települési önkormányzat örökli. Ez alól csak a termőföld kivétel, az továbbra is a földalapba kerül.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.