Elektronikus kapcsolattartás az előzetes vizsgálati és fegyelmi ügyekben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÜK tájékoztatása szerint a fegyelmi eljárásról szóló 6/2018. (XI. 26.) MÜK szabályzat (FESZ) 42.7. pontja alapján 2021. január 1-jétől az Üttv. 144. § (4) bekezdése és a FESZ 6.1. pontja értelmében valamennyi előzetes vizsgálati és fegyelmi ügyben kötelező az elektronikus kapcsolattartás.


Ennek megfelelően az aktív kamarai tagok és nyilvántartottak 2021. január 1. napját követően joghatályosan már csak elektronikus úton nyújthatnak be iratot, és a vizsgálatot lefolytató fegyelmi biztosok, valamint az eljáró fegyelmi tanácsok is elektronikus úton fogják az iratokat kézbesíteni.

Ez vonatkozik a már folyamatban lévő vizsgálati, fegyelmi ügyekre is, ide értve a jogorvoslati és a már befejezett ügyek esetén benyújtandó egyéb kérelmeket (mentesítés, részletfizetés, stb.) is.


Az iratok a Kamara elektronikus ügyintézési felületén (www.ugyvedikamara.hu) az “Ügyintézés” menüpontban, a “Fegyelmi / vizsgálati ügyek” ügytípus alatt nyújthatók majd be. Elektronikus formanyomtatvány egyelőre nem kapcsolódik az ügyintézéshez.

A nem aktív tagok, nyilvántartottak esetében (szünetelő, tevékenység alól felfüggesztett) a kézbesítés továbbra is papíralapon, a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó szabályok szerint történik.

(a Budapesti Ügyvédi Kamara 629. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.