Elérhető az OBH elnökének 2018-as beszámolója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dokumentum bemutatja az elmúlt év tevékenységét, a stratégiai célok alapján kitűzött és megvalósított feladatokat, valamint az elért eredményeket.

Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a 2018-as beszámoló előszavában hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet tevékenységének fókuszában továbbra is az évi több millió jogkereső állampolgár van. Így az OBH kiemelt feladata, hogy az ügyfelek elégedettsége érdekében megteremtse a kényelmes, egyszerű és gyors ügyintézés körülményeit, mindeközben pedig biztosítsa a szervezetben dolgozó 11 000 fő részére az időszerű és megalapozott ítélkezéshez szükséges munkafeltételeket.

2018-ban a bírósági eljárások szabályozása teljesen megújult, hatályba lépett a három új eljárási kódex: a polgári és a közigazgatási perrendtartás, valamint a büntetőeljárási törvény. Emiatt különösen nagy hangsúlyt kellett helyezni az ügyfelek tájékoztatására, arra, hogy mindenki, aki a bírósághoz fordul, tisztában legyen a legfontosabb változásokkal. Az ügyfelek a megújult honlapon, valamint a folyamatosan frissülő közösségi oldalakon a bíróságokkal, bírósági eljárásokkal kapcsolatos minden lényeges információhoz hozzáférhetnek.

2018-ban a XXI. századi bírósági működés követelményeinek megfelelően elkészültek az első, egységes elveken alapuló ügyfélközpontok, melyeket újabbak követnek majd a jövőben szerte az országban. Tovább folytatódott a Digitális Bíróság Projekt, az ennek keretében megvalósuló informatikai fejlesztésekkel egyrészt az eljárásokra fordított idő és költségek is jelentősen csökkenthetők, valamint az ügyfelek olyan kényelmi szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint az e-mail és SMS értesítés.

Dr. Handó Tünde kiemelte a segítő, támogató hozzáállás, a közös hang, az egymás iránti tisztelet és a kölcsönös bizalom fontosságát, ami az alapja lehet annak, hogy az igazán fontos dolgokra összpontosítva a bírósági szervezet megőrizze fenntartható értékeit és folyamatosan építkezzen.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.