Legalizálták az abortuszt és az azonos neműek házasságát Észak-Írországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az északír parlament az Egyesült Királyság többi részéhez hasonlóan legalizálta az azonos neműek házasságát és az abortuszt.

Éjfél előtt gyülekeztek az egyenlő bánásmódért küzdő aktivisták, akik az abortusz legalizálását és az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályok hatályba lépését ünnepelték. A jelentős változással Észak-Írország csatlakozott az Egyesült Királyság többi részéhez, ahol ezeket a szabályokat már korábban bevezették.

Az éjféltől életbe lépett büntetőjogi moratórium értelmében a rendőrség nem nyomozhat tovább az abortusz ügyekben, így le kell állítani annak az anyának az ügyét, aki online vásárolt 15 éves lányának abortusztablettát.

Az abortusz legalizálása ellen küzdő szervezetek, köztük az északír Demokratikus Unionista Párt mindent megtett annak érdekében, hogy blokkolja az északír parlament döntéshozatalát, de a heves viták és az blokkoló tevékenységek sem voltak elegendőek a szavazás megakadályozásához, ezért elhagyták az északír parlamentet.

A Párt vezetője, Arlene Foster, szégyenteljes napnak nevezte a döntés napját és kijelentette, hogy vizsgálják a jogszabály hatályon kívül helyezésének lehetőségét.  “Mindent meg fogunk tenni a meg nem születettek védelmében” – tette hozzá.

A Párt, illetve vallási és társadalmi szervezetek közbenjárására Észak-Írországban a viktoriánus kor óta tiltott volt az azonos neműek házassága és az abortusz.

A konzervatív kormány nem akart állást foglalni a kérdésben, mert álláspontja szerint mindkét álláspont negatív hatással lenne a kormánykoalícióra. A vita azonban 2017 januárjában politikai vákuumot okozott a Demokratikus Unionista Párt és a Sinn Féin között.

Az Amnesty International északír kampánymenedzsere így értékelte a törvények elfogadását: „Új korszak kezdődik Észak-Írországban, amelyben már nem korlátoznak az elnyomó jogszabályok, amely alapján szabályozták a testünkkel való rendelkezést és az egészségügyi ellátást.”

A Love Equality nevű szervezet „Twitteren mondott köszönetet azoknak, akik megosztották történetüket, amely elősegítette a történelmi jogszabály elfogadását.

Az új jogszabály arra kötelezi a képviselőházat, hogy legkésőbb 2020 januárjában legalizálják az azonos neműek házasságát, lehetővé téve ezzel, hogy a következő Valentin napon már az új szabályok szerint lehessen házasságot kötni.

Az abortuszra vonatkozó jogszabály pedig az Egyesült Királyságot kötelezi, hogy 2020 március 31-ig teremtse meg a helyi, legális és ingyenes abortusz lehetőségét Észak-Írországban.

Az egyik aktivista véleményében megosztotta személyes tapasztalatait. “2014-ben abortuszra lett volna szükségem, de megtagadták tőlem, ezért megfogadtam, hogy az abortusz legalizálásáért küzdő kampány élére állok. Hihetetlen, hogy sikerült elérnünk.”

Az aktivistáknak végül júliusban sikerült áttörést elérniük, amikor két munkáspárti képviselő beterjesztette az abortusz legalizálását és az azonos neműek házasságát lehetővé tevő javaslatokat, annak érdekében, hogy a parlament tevékenységének blokkolása megszűnjön. A képviselők jelentős többséggel támogatták mindkét javaslatot.

Hétfőn volt az utolsó lehetőség az ellenzők számára, hogy megakadályozzák a Parlament működését és így a javaslat elfogadását. A parlament 31 tagja petíciót írt annak érdekében, hogy olyan indítványt fogadjanak el, amely alapján a helyi politikusok dönthetnek az abortusz engedélyezése kérésében.

A Sinn Féin és az Alliance Párt  kijelentették, hogy nem vesznek részt az események, amely miatt a házelnök és a végrehajtó testület megválasztása sem volt lehetséges, így nem tudták elfogadni az abortusz ellenes javaslatot, ezért az abortuszellenes pártok kivonultak az ülésteremből.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.