Életfogytiglan lett a 16 évből másodfokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. február 23.
Rovat:

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. 


Mindhárom vádlott cselekményének minősítéséből elhagyta az az időskorú, védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés minősítő körülményt, mert az elkövetés idején az időskorú, védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés még nem szerepelt a büntető törtvénykönyvben, ha pedig nincs ilyen minősítés a hatályos törvényben, akkor nem lehet figyelembe venni a büntetésnél sem. Ezért az ítélőtábla II.r. vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének, I. és III.r. vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Megállapította, hogy II.r. vádlott az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla szerint ez elegendő a társadalom védelme érdekében. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. 
 
Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2017 júliusában nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt, mint bűnsegédeket, O. L. I. r. vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra L. A. III.r. vádlottat 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. J. I. II.r. vádlottat, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

[htmlbox BDT]

Az ítélet ellen az ügyész II.r. vádlott terhére, tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében, I.r. vádlott enyhítésért II. és III.r. vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az anyagi nehézségekkel küzdő I. rendű vádlott eltervezte, hogy az egyedül élő, 78 éves asszonyt kirabolja. Erről megállapodott a II. és III. r. vádlottakkal. 2012 októberében a sértett kisnánai ingatlanához mentek. A lakásban a II. rendű vádlott a nála lévő botszerű tárggyal többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került asszonyt megtaposta. Ezt követően a vádlottak a lakásban értékek után kutattak, és összesen 316.000,- Ft értékű arany ékszert illetve valamennyi készpénzt vittek el. A vádlottak az erősen vérző, haldokló sértettet a lakásban hagyták, és távoztak. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg. 

(birosag.hu)
 

Kapcsolódó cikkek:


Ítélet született Mengyi Rolalnd ügyében
2019. február 21.

Három év börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Súlyos fegyházbüntetés az éhen halt kislány szüleinek
2019. február 20.

Jogerősen tizennyolc és tizenöt év fegyházra ítélték a 2016 májusában éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szüleit, miután a Debreceni Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az első fokon eljáró Egri Törvényszék ítéletét.