Életfogytiglan lett a 16 évből másodfokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. február 23.
Rovat:

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. 


Mindhárom vádlott cselekményének minősítéséből elhagyta az az időskorú, védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés minősítő körülményt, mert az elkövetés idején az időskorú, védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés még nem szerepelt a büntető törtvénykönyvben, ha pedig nincs ilyen minősítés a hatályos törvényben, akkor nem lehet figyelembe venni a büntetésnél sem. Ezért az ítélőtábla II.r. vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének, I. és III.r. vádlott cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Megállapította, hogy II.r. vádlott az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla szerint ez elegendő a társadalom védelme érdekében. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. 
 
Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2017 júliusában nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt, mint bűnsegédeket, O. L. I. r. vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra L. A. III.r. vádlottat 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. J. I. II.r. vádlottat, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

[htmlbox BDT]

Az ítélet ellen az ügyész II.r. vádlott terhére, tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében, I.r. vádlott enyhítésért II. és III.r. vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az anyagi nehézségekkel küzdő I. rendű vádlott eltervezte, hogy az egyedül élő, 78 éves asszonyt kirabolja. Erről megállapodott a II. és III. r. vádlottakkal. 2012 októberében a sértett kisnánai ingatlanához mentek. A lakásban a II. rendű vádlott a nála lévő botszerű tárggyal többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került asszonyt megtaposta. Ezt követően a vádlottak a lakásban értékek után kutattak, és összesen 316.000,- Ft értékű arany ékszert illetve valamennyi készpénzt vittek el. A vádlottak az erősen vérző, haldokló sértettet a lakásban hagyták, és távoztak. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg. 

(birosag.hu)
 

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.