Életfogytiglanra ítélték a 2019-ben megkéselt gdanski főpolgármester gyilkosát


Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte csütörtökön az észak-lengyelországi Gdansk városában működő kerületi bíróság a 2019-ben megkéselt helyi főpolgármester, Pawel Adamowicz gyilkosát – közölte a lengyel média.

A közel hároméves nyomozást követő, 25 tárgyalásból álló perben döntést hozó bíróság szerint az elítélt, Stefan Wilmont „a lengyel történelemben előzmény nélküli bűntettet követte el”.

Az 53 éves Pawel Adamowiczot 2019 januárjában egy országos jótékonysági gyűjtés zárókoncertjén szúrta le Wilmont. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot.

Wilmontot a tett helyszínén letartóztatták, a büntetőjogi eljárás során háromszor pszichiátriai vizsgálatra irányították. Az egyik orvosi jelentés szerint a tettes nem volt beszámítható a késelés elkövetésekor, két másik vélemény szerint részlegesen beszámítható volt. Az ügyéségi vádirat szerint a tettes nem értelmi fogyatékosnak, hanem zavartnak tekinthető. A bíróság szerint Wilmontnak „terápiás körülmények között” kellene letöltenie büntetését.

A per során Wilmont nem ismerte be bűnösségét, és „teljesen beszámíthatónak” nevezte önmagát. A férfi röviden a gyilkosság előtt a bankrablások miatt kiszabott, 5 és fél éves börtönbüntetését töltötte le, mely során paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Wilmont még a börtönben abbahagyta a gyógyszeres kezelést, az orvosok visszavonulónak minősítették betegségét.

A bíróság csütörtökön rendkívül brutálisnak minősítette a több késszúrással elkövetett gyilkosságot. Wilmont az ítélet szerint csak 40 év után folyamodhat idő előtti szabadon bocsátásért, és pénzügyi kártérítést kell fizetnie Adamowicz hozzátartozóinak.

A gyilkosság után ellenzéki politikusok a lengyel közszolgálati televízió felelősségét emlegették a főpolgármester halála kapcsán. A tévé híradása szerintük még az életében negatív fényben tüntette fel Adamowiczot, akit ugyan független jelöltként választottak posztjára, de korábban a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) tagja volt. Kormánypárti politikusok viszont felidézték azt a kritikát, amely a főpolgármestert többször a PO részéről érte. A bíróság szerint a merényletnek nem volt politikai jellege.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

Átfogóan vizsgálja a tanulókat érő szexuális zaklatást, bántalmazást az ombudsman

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított  általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. március 17.

Szigorították az állatkínzásért kiszabható büntetést Spanyolországban

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

2023. március 17.

Uniós biztos: a tagállami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Maired McGuinness uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.