Életfogytiglanra ítélték a 2019-ben megkéselt gdanski főpolgármester gyilkosát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte csütörtökön az észak-lengyelországi Gdansk városában működő kerületi bíróság a 2019-ben megkéselt helyi főpolgármester, Pawel Adamowicz gyilkosát – közölte a lengyel média.

A közel hároméves nyomozást követő, 25 tárgyalásból álló perben döntést hozó bíróság szerint az elítélt, Stefan Wilmont „a lengyel történelemben előzmény nélküli bűntettet követte el”.

Az 53 éves Pawel Adamowiczot 2019 januárjában egy országos jótékonysági gyűjtés zárókoncertjén szúrta le Wilmont. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot.

Wilmontot a tett helyszínén letartóztatták, a büntetőjogi eljárás során háromszor pszichiátriai vizsgálatra irányították. Az egyik orvosi jelentés szerint a tettes nem volt beszámítható a késelés elkövetésekor, két másik vélemény szerint részlegesen beszámítható volt. Az ügyéségi vádirat szerint a tettes nem értelmi fogyatékosnak, hanem zavartnak tekinthető. A bíróság szerint Wilmontnak „terápiás körülmények között” kellene letöltenie büntetését.

A per során Wilmont nem ismerte be bűnösségét, és „teljesen beszámíthatónak” nevezte önmagát. A férfi röviden a gyilkosság előtt a bankrablások miatt kiszabott, 5 és fél éves börtönbüntetését töltötte le, mely során paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Wilmont még a börtönben abbahagyta a gyógyszeres kezelést, az orvosok visszavonulónak minősítették betegségét.

A bíróság csütörtökön rendkívül brutálisnak minősítette a több késszúrással elkövetett gyilkosságot. Wilmont az ítélet szerint csak 40 év után folyamodhat idő előtti szabadon bocsátásért, és pénzügyi kártérítést kell fizetnie Adamowicz hozzátartozóinak.

A gyilkosság után ellenzéki politikusok a lengyel közszolgálati televízió felelősségét emlegették a főpolgármester halála kapcsán. A tévé híradása szerintük még az életében negatív fényben tüntette fel Adamowiczot, akit ugyan független jelöltként választottak posztjára, de korábban a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) tagja volt. Kormánypárti politikusok viszont felidézték azt a kritikát, amely a főpolgármestert többször a PO részéről érte. A bíróság szerint a merényletnek nem volt politikai jellege.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek