Elfogadták az ombudsman beszámolóját

Az Országgyűlés elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019. évi tevékenységéről szóló B/8769. számú beszámolót, amelyet a Parlament november 4-én és november 30-án vitatott meg.


Dr. Kozma Ákos ombudsman együttműködést kért zárszavában: „Tisztelt Országgyűlés! Legyünk partnerek, dolgozzunk együtt! Közösen őrizzük meg az ombudsmani intézmény méltóságát ott és azon a szinten, ahol annak egy jogállami struktúrán belül a helye van. Ennek az együttműködésnek két pillére van: az egyik, hogy az ombudsman javaslatait illik meghallgatni, a másik pedig, hogy a napi politikai vitákban ne az ombudsmantól várjuk a megoldást.”

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a 2019-ben beérkezett 5693 beadvány mellett 57 jelentést adott ki, amelyek közül 19 jogalkotási javaslatot tartalmazott, 16 pedig gyermekjogi tárgyú volt. Tavaly 108 jogszabályt küldtek meg előzetes véleményezésre a Hivatalnak, az elektronikus közérdekű bejelentési rendszeren keresztül pedig 368 beadvány érkezett, ami 20 százalékkal több, mint 2018-ban. A Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében a Hivatal munkatársai tízszer tettek előre be nem jelentett látogatást különböző intézményekben, 3167 ember ellátási körülményeit ellenőrizték.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a 2019-es tevékenységéről szóló novemberi parlamenti megszólalása során felidézte: „Az ombudsmani intézmény a modern jogállam, a modern demokrácia finomhangolása. Nem klasszikus hatalmi ág, hanem egy új, egy modern hatalmi intézmény, amely feltételezi a jogállamiság magas szinten történő működését. A beszámolónk az őszinteség jegyében készült, tartalmazza a jót és a rosszat is, bemutatja az általunk elért eredményeket, ugyanakkor felhívja a figyelmet azon problémákra is, ahol a jövőben még csiszolnunk kell az állami vagy akár a közszolgáltatói működés egyes elemein.”

(ajbh.hu)Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.