Elfogadták az ombudsman beszámolóját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019. évi tevékenységéről szóló B/8769. számú beszámolót, amelyet a Parlament november 4-én és november 30-án vitatott meg.

Dr. Kozma Ákos ombudsman együttműködést kért zárszavában: „Tisztelt Országgyűlés! Legyünk partnerek, dolgozzunk együtt! Közösen őrizzük meg az ombudsmani intézmény méltóságát ott és azon a szinten, ahol annak egy jogállami struktúrán belül a helye van. Ennek az együttműködésnek két pillére van: az egyik, hogy az ombudsman javaslatait illik meghallgatni, a másik pedig, hogy a napi politikai vitákban ne az ombudsmantól várjuk a megoldást.”

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a 2019-ben beérkezett 5693 beadvány mellett 57 jelentést adott ki, amelyek közül 19 jogalkotási javaslatot tartalmazott, 16 pedig gyermekjogi tárgyú volt. Tavaly 108 jogszabályt küldtek meg előzetes véleményezésre a Hivatalnak, az elektronikus közérdekű bejelentési rendszeren keresztül pedig 368 beadvány érkezett, ami 20 százalékkal több, mint 2018-ban. A Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében a Hivatal munkatársai tízszer tettek előre be nem jelentett látogatást különböző intézményekben, 3167 ember ellátási körülményeit ellenőrizték.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a 2019-es tevékenységéről szóló novemberi parlamenti megszólalása során felidézte: „Az ombudsmani intézmény a modern jogállam, a modern demokrácia finomhangolása. Nem klasszikus hatalmi ág, hanem egy új, egy modern hatalmi intézmény, amely feltételezi a jogállamiság magas szinten történő működését. A beszámolónk az őszinteség jegyében készült, tartalmazza a jót és a rosszat is, bemutatja az általunk elért eredményeket, ugyanakkor felhívja a figyelmet azon problémákra is, ahol a jövőben még csiszolnunk kell az állami vagy akár a közszolgáltatói működés egyes elemein.”

(ajbh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]