Elhalasztották a kötelező ügyvédi továbbképzést

A Budapesti Ügyvédi Kamara részletesen ismertette a kötelező képzési rendszer lényeges szabályait.

Az ügyvédi tevékenységet folytatók számára továbbképzési kötelezettséget írt elő a jogalkotó. A kezdeti elképzelések szerint idén szeptembertől indult volna a képzés, azonban a továbbképzésről szóló 18/2018. (XI.26.) MÜK szabályzat nyári módosítása 2020. január 1. napját határozta meg a kötelező képzés kezdő időpontjaként. A továbbképzési időszak azonban továbbra is 5 év.

Ennek megfelelően 2019. szeptember 1. napjától nincs teendője a képzéssel érintett kollégáknak, azonban néhány fontosabb elemét szeretnénk ismertetni a bevezetésre kerülő rendszernek.

A továbbképzési kötelezettség az ügyvédeket, alkalmazott ügyvédeket, kamarai jogtanácsosokat, az ügyvédi tevékenységet Magyarországon állandó jelleggel folytató európai közösségi jogászokat és alkalmazott európai közösségi jogászokat érinti. Amennyiben a képzésre kötelezettet 2020. január 1. napját követően veszik kamarai nyilvántartásba, nyilvántartásba vételének napjától indul a kötelező képzésének időtartama.

A képzés teljesítése akkor sikeres, ha  a továbbképzési időszak 5 éve alatt évente 16 pontot, azaz összesen 80 kreditpontot gyűjt össze a továbbképzésre kötelezett. Fontos megkötés, hogy a továbbképzési időszak utolsó évében legfeljebb 32 kreditpont szerezhető, ugyanakkor lehetőség van az adott képzési évben összegyűlt többlet pontok közül 16-ot átvinni a következő képzési évre.

Azon kollégák számára, akik az adott továbbképzési időszak során betöltik a 75. életévüket, a szabályzat kedvezményt biztosít, nekik összesen 40 kreditpontot kell szerezniük a képzési kötelezettség teljesítéséhez.

A kreditpontok megszerzése lehet képzési eseményekhez kötött, melyek olyan tanfolyamok, konferenciák, tréningek, szakmai nyelvtanfolyamok lehetnek, amelyek a Magyar Ügyvédi Kamara Oktatási és Akkreditációs Bizottsága döntése szerint az ügyvédi tevékenység szempontjából hasznos szakmai és tudományos ismereteket adnak át és azon képzési helyek szervezik azokat, amelyek megfelelnek a képzési szabályzat akkreditációs feltételeinek. A képzési események ingyenesek és térítéskötelesek is lehetnek, a díj mértékét a képző helyek határozzák meg. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége meghatározhat olyan ingyenes képzési eseményt, amelyen a részvétel kötelező. A képzési események mellett bizonyos tevékenységek (pl. szakmai cikk megjelentetése, oktatói tevékenység, szakvizsgáztatás stb.) is figyelembe vehetők lesznek a kreditpont számítása során.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökének rendelkezése alapján – figyelemmel arra, hogy mintegy 8000 kolléga képzéséről kell gondoskodnunk – az Oktatási Bizottság kidolgozta azt a követelményrendszert, amely lehetővé teszi az elektronikus úton történő képzést, illetve a kreditpontok nyilvántartásának elektronikus adminisztrációját. Az elnöki rendelkezésnek megfelelően olyan rendszert kellett kidolgoznunk, ami nem növeli indokolatlanul a képzéssel érintett kollégák feladatterheit a kötelező képzéssel kapcsolatban, az elektronikus úton történő képzés internet kapcsolat segítségével bárhonnan elvégezhető legyen, ugyanakkor a felhasználót támogató módon biztosítsa a kreditpontok megszerzésének rögzítését, tárolását, továbbítását. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége áttekintette a követelmények megvalósítására tett ajánlatokat és döntött abban, hogy mely szolgáltatóval kezdjük meg a tárgyalást az együttműködés részleteinek kidolgozására. Terveink szerint a megállapodást követően, a rendszer éles indítása előtt lehetőség lesz annak tesztelésére, így a felhasználók észrevétele alapján az ún. e-learninget támogató rendszeren a szükséges korrekciók időben elvégezhetőek lesznek.

A képzési időszak megindítását megelőzően a képzésre kötelezettek részletes ismertetőt fognak kapni teendőikről.

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Kapcsolódó cikkek:


Jogerős: nem rejtegetheti tovább az EMMI a szivárványcsaládokat
2020. július 9.

2015 óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Fővárosi Törvényszék: helyesen járt el az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amikor megállapította: hátrányos megkülönböztetést követett el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amikor megtagadta a Szivárványcsaládokért Alapítvány felvételét a család.hu-ra.

Aggályos a TikTok adatkezelési gyakorlata
2020. július 9.

Aggályos a TikTok adatkezelési gyakorlata

Az amerikai jogalkotók nemzetbiztonsági kockázatot fedeztek fel a TikTok felhasználói adatainak kezelésében, és aggodalmukat fejezték ki a kínai törvények miatt, amelyek előírják a hazai vállalatok támogatását és együttműködést a Kínai Kommunista Párttal.

Újraindult a volt MSZP-s Simon Gábor pere
2020. július 9.

Újraindult az a büntetőper, amelyben Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

Elítélték az álhírgyártót
2020. július 9.

Elítélte a bíróság a koronavírussal kapcsolatos álhírek gyártásával nyerészkedő "kattintásvadász" férfit - közölte a fővárosi főügyész.