Elkészült a szerzői jogi irányelv átdolgozása

Az Európai Bizottság pénteken tette közzé a felülvizsgált szerzői jogi szabályokat, amelyeket tavaly a  tagállamok – köztük Franciaország és Lengyelország – heves kritikája mellett fogadtak el , valamint egyes műsorszolgáltatók és internetes aktivisták szerint fennállt a cenzúra veszélye.


A szerzői jogi irányelv két évtized óta az első jelentős átdolgozáson esett át, amelynek célja az volt, hogy méltányos ellentételezést biztosítson az EU 1 milliárd dolláros kreatív iparának és a kreatív cégek 11,7 millió alkalmazottjának.

A kreatív iparág által támogatott módosítással az irányelv 17. cikke arra kényszeríti a Google-t és a Facebookot és más platformokat, hogy telepítsenek szűrőket, hogy megakadályozzák a felhasználókat a szerzői jog által védett anyagok feltöltésében.

Az irányelv módosítása heves ellentétet váltott ki, művészeket, kiadókat, internetes aktivistákat és a fogyasztói érdekvédőket állított szembe a technológiai vállalatokkal.

Franciaország szerint a Bizottság gyengítheti a 17. cikket, míg Lengyelország az Európai Bíróságon vitatja azt.

A platformok perelhetők lesznek azért, mert a szerzői jogokat sértő tartalmat nyilvánosan elérhetővé tették, még akkor is, ha a felhasználók töltötték fel azokat. A kritikusok szerint a szűrők költségesek, és téves blokkoláshoz vezethetnek.

Az uniós tagállamoknak június 7-ig kell átültetniük az irányelvet a nemzeti jogba. A Bizottság pénteken közzétett szakpolitikai dokumentumában úgy foglamazott, hogy a 17. cikk csak azokra az online szolgáltatókra, valamint online audio- és video-streaming szolgáltatókra vonatkozik, amelyek pénzt keresnek a szerzői jog által védett művekből, amelyeket felhasználói platformjukra töltöttek fel. A nonprofit online enciklopédiák és oktatási szervek, nyílt forráskódú szoftverplatformok és online piacterek mentességet élveznének.

A vállalatok mentesülhetnek a felelősség alól, ha bizonyítani tudják, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy engedélyt szerezzenek a szerzői jog által védett művek közzétételére a platformjaikon, és bejelentés esetén gyorsan intézkedtek a tartalom eltávolításáról.

Az internetes aktivisták kezdeményezésére a Bizottság úgy dolgozta át a javaslatot, hogy a 17. cikket nem kell alkalmazni a karikatúrára, a paródiára, a kritikára, a felülvizsgálatra és az idézetekre. A Bizottság szerint a tartalom automatikus blokkolását a nyilvánvalóan jogsértő feltöltésekre kell korlátozni, az uniós országoknak pedig panasz- és jogorvoslati mechanizmust kell biztosítaniuk a szolgáltatóknak, hogy felhasználóik vitás esetekben igénybe vegyék azt.

A tekintélyelvű kormányok visszaélhetnek a tartalom automatizált blokkolásával, hogy a kritikusok ellen fellépjenek – közölte az Európai Digitális Jogokért (EDRi) lobbicsoport. “Ez veszélyes precedenst teremt a jövőbeli európai jogszabályok és a világ más kormányai számára, amelyek inspirálónak tarthatják az európai törvényes szerzői jogi cenzúrát” – jelentette ki Diego Naranjo, az EDRi politikai vezetője.

Az Európai Kereskedelmi Televíziók Szövetsége (ACT) szintén kritikát fogalmazott meg, és szerintük az irányelvet figyelmen kívül fogják hagyni. “Ez a legutóbbi, nem kötelező érvényű útmutatás nyilvánvalóan vitatott és nagy valószínűséggel támadható” – fogalmazott Gregoire Polad, az ACT főigazgatója. A Facebooknak és a Google sem válaszolt még a Reuters átdolgozott javaslattal kapcsolatos kérdéseire.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.