A törvényileg lehetséges maximális büntetésre ítélték a fiatalkorú fiút az előkészítő ülésen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hét év hat hónap szabadságvesztésre ítéltek jogerősen egy fiút, aki kábítószer hatása alatt vezetett egy lopott autót és halálos balesetet okozott.

Bóna Gyula közölte: a jogosítvánnyal nem rendelkező tizenhét éves fiú tavaly novemberben Karancslapujtőn ellopott egy autót. A pszichoaktív anyagoktól és nyugtatótól bódult vádlott a 21-es úton túl gyorsan hajtott, a kocsival egy kanyart nem tudott bevenni, és frontálisan összeütközött egy szembejövő autóval.

A balesetben a másik gépkocsiban utazó idős házaspár meghalt. A Nógrád Megyei Főügyészség februárban emelt vádat a többszörösen büntetett előéletű, javítóintézeti nevelésből szökött, letartóztatásban lévő fiú ellen.

A Salgótarjáni Járásbíróság az előkészítő ülésen – mivel a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett – döntést is hozott. Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek a fiút, és ezért hét év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte a több mint kilencszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A főügyész hozzátette: a fiatalkorúakra vonatkozó büntetéskiszabási szabályok szerint a hét és fél év szabadságvesztés volt az ügyben kiszabható maximum, és az ügyészség ezt is indítványozta. Az ítélet jogerős.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek