Előkészítő ülést tartottak a gyermekgyilkossági ügyben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék 2019. szeptember 27-én előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség azzal vádolja a vádlottat, hogy olyan súlyosan bántalmazta élettársa kétéves kisfiát, hogy az életét vesztette.

Az előkészítő ülésen az ügyészség ismertette a vádiratot, fenntartotta az abban tett bizonyítási indítványait, továbbá felszólalásában jelezte, hogy szükségesnek tartja az ügyben eljárt orvosszakértők és pszichológus szakértő személyes meghallgatását is.

Ezt követően a Törvényszék röviden meghallgatta a vádlottat, aki nem ismerte el bűnösségét és
további nyilatkozatot sem kívánt tenni.

A védő az orvosszakértői vélemény kiegészítését, a vádlott letartóztatásának megszüntetését és enyhébb kényszerintézkedés elrendelését, továbbá zárt tárgyalás tartását indítványozta. Az ügyészség az orvosszakértői vélemény kiegészítésére vonatkozó indítvány elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy a védő által javasolt kiegészítő kérdések a tárgyaláson személyesen is feltehetők majd a szakértőknek. A zárt tárgyalás elrendelésére tett előterjesztést azonban a vádhatóság is támogatta.

Az FT a vádlott letartóztatásának megszüntetésére és enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére vonatkozó indítványt elutasította. A Törvényszék végzésében megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az önkéntes jogkövetés – amely az enyhébb kényszerintézkedés elrendelésének alapfeltétele – a vádlottól nem várható el, így a letartóztatás megszüntetésére nincs lehetőség. A vádlott büntetett előéletű, több szabálysértési eljárás is volt vele szemben folyamatban, a terhére rótt bűncselekmény elkövetésekor is elfogatóparancs volt ellene érvényben, mivel nem kezdte meg egy másik ügyben kiszabott büntetése letöltését.

A végzéssel szemben a vádlott és védője jelentettek be fellebbezést. A Törvényszék a szakértői vélemény kiegészítésére és a zárt tárgyalás elrendelésre vonatkozó kérelmekről a későbbiekben dönt.

A következő tárgyalási napok december 11-én, 13-án és 18-án lesznek, amelyeken a vádlott kihallgatása, kép- és hangfelvételek lejátszása, valamint tanúk és szakértők meghallgatása várható.


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 6.

Gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat

Előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete és lőfegyverrel való visszaélés miatt vádat emeltek egy férfi ellen, aki a Vas megyei erdőbe csalt egy agancsvásárlással foglalkozó embert, majd többször rálőtt – közölte a Vas Megyei Főügyészség.