Első fokon életfogytiglant kapott a gyilkos


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint 2017-ben többször bántalmazta élettársát, két évvel későbbi új kapcsolatában pedig megfojtotta élettársát – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken.

Közleményükben azt írták: a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, folytatólagosan, hozzátartozó sérelmére, erőszakkal, illetve élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kapcsolati erőszak miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélték. A férfi leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint a vádlott 2017-ben többször súlyosan bántalmazta az akkor 19 éves élettársát, illetve több alkalommal fenyegetéssel és fizikai erőszakkal bírta őt szexuális együttlétre.

A férfi 2019 áprilisában megismerkedett egy 18 éves nővel, akivel párkapcsolatba került. Egy idő után gyakran veszekedtek, azonban ettől függetlenül együtt költöztek be a III. kerületi Ladik utcában található üresen álló, bontásra ítélt, romos házba – írta a bíróság. Hozzátették: a tettlegességig fajuló viták folyamatossá váltak közöttük.

A vádlott és barátnője 2019. szeptember 18-án ismét összevesztek, ennek során a férfi dühében, nagy erővel, kitartóan bántalmazta a sértettet, majd a verés miatt védekezésre képtelen állapotba került lányt a vádlott megfojtotta – tudatta a bíróság. A történtek után a tettes lemeztelenítette áldozatát, és távozott.

A vádlott tagadása ellenére a bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképp kétséget kizáróan megállapította a férfi bűnösségét a terhére rótt bűncselekményekben – írták. Hozzátették: a büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe többek között a vádlott többszörösen büntetett előéletét, továbbá azt, hogy az emberölést a korábbi élettársa sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Szintén súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy a bűncselekményt folytatólagosan és hozzátartozó sérelmére követte el, valamint figyelembe vette a sértettek fiatal életkorát. Enyhítő körülményként csak a vádlott terhére fel nem róható időmúlást értékelte. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 10.

A kormány a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását javasolja

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.
2020. december 22.

A koronavírus miatt nő a családon belüli erőszak

A szakemberek megvitatták a járványhelyzetben látványosan növekvő családon belüli erőszak jelenségének jogi képviseleti vonatkozásait is – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda közleményéből.