Emelkednek a közlekedési bírságok összegei


Emelkednek augusztustól a közlekedési bírságok összegei. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelet az új helyszíni bírságokat és a pénzbírságok összegét is tartalmazza.

A kormány módosította az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve a helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő rendeletét.

Magyar Közlönyben megjelent dokumentum a helyszíni bírságok és a pénzbírságok összegét is tartalmazza.

Az ittas vezetés 

 • 24 000–46 800 forint, ha a vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg;
 • 31 000–62 400 forint, ha a vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek;
 • 39 600–78 000 forint, ha nem gépi meghajtású vízi járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek, illetve ha vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetésének olyan személynek történő átengedése, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Az elsőbbségre és az előzésre vonatkozó szabályok megsértése ezentúl 26 000–52 000 forintba kerül.

Érvénytelen hatósági engedély vagy jelzéssel való közlekedés esetén

 • 31 200–62 400 forintot kell megfizetni, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de a hat hónapot nem haladta meg;
 • 39 600–78 000 forint, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint hat hónapja lejárt, de az egy évet nem haladta meg;
 • 46 800–93 600 forint, ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint egy éve lejárt.

Megkülönböztető jelzésekre vonatkozóan

 • 31 200–62 400 forint lesz ezentúl a megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan felszerelése;
 • 24 000–46 800 forintba kerül majd a megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülék jogosulatlan birtoklása.

A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése esetén

 • 15 600–31 200 forint a megállás a „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt;
 • 65 000–156 000 forint a mozgáskorlátozott-várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás;
 • 32 500–65 000 forint a megállás autópálya és autóút úttestjén és leállósávon.
 • 39 600–78 000 forint a megállás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint a gyalogos-átkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül.

Ugyanakkor módosulnak a közúti közlekedésről szóló törvény bírságtételei is.  A közlekedési hatóság 156 000 forinttól 780 000 forintig büntetheti azt a tulajdonost, akinek az ingatlanán szabálysértő reklámtábla van, és 15 millió 600 ezres bírságot fizethet az, aki hatósági engedély nélkül oktat járművezetőket. A rendeletek augusztus 1-jén lépnek hatályba.

Forrás: index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.