Euractiv: a magyar EU-elnökség átmeneti elnökség lesz


Magyarország uniós soros elnöki programjának irataiba nézhetett bele az Euraktiv.

Magyarország július elsejétől veszi át Belgiumtól az EU soros elnökségét, a magyar félév azonban egybeesik az új Európai Bizottság beiktatásával, így kevés törvényalkotói munka várható, hiszen az új testület ősszel csak a saját prioritásainak összeállításával lesz elfoglalva – írja az Euractiv cikkéről beszámolva az Euronews.

Igazából a belga elnökség által előkészített joganyagot fogja a magyar elnökség átültetni a gyakorlatba, de forradalmian új dolgok nem lesznek várhatóak 2024 második felében – olvasható a cikkben.


Kapcsolódó cikkek

2021. április 13.

Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság

Az uniós kifizetések és a jogállamisági kritériumok összekapcsolásáról vitázott az Európai Parlament hétfő este. A Magyarországot ért kritikák egyik fő célpontja a hazai média helyzete. Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése a médiahatóságok átpolitizáltságát, az állami hirdetések elosztását és a KESMA létrejöttét is kritizálta. A torz médiapiac és a járvány gazdasági hatásai miatt a nagy független hírportálok közül többen is előfizetéses rendszer bevezetését tervezik.
2020. november 5.

Az uniós szervek megállapodtak a jogállamisági feltételekről

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.
2021. október 5.

Elkezdődött az uniós igazságügyi miniszterek konferenciája Gödöllőn

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia korunk legnagyobb lehetősége, ugyanakkor legnagyobb kihívása is, amely érinti az igazságszolgáltatási rendszereket is – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége keretében tartott igazságügy-miniszteri konferencia előtt.