Euronews: életfogytiglanra ítélték a szíriai hírszerzés volt ezredesét Németországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Anwar Raslant, a szíriai hírszerzés volt ezredesét emberiesség elleni bűntettek miatt egy német bíróság – írja az Euronews.

Az ítélet szerint a most 58 éves férfi egy hírhedt damaszkuszi börtönben mintegy 4000 rabot kínzott vagy kínoztatott meg 2011, az Aszad-rezsim elleni első tüntetések után – áll a Euronews cikkében.

Különleges ítéletről van szó,  mivel egy államilag szervezett bűncselekmény-sorozat elkövetője a vádlott, a bűncselekményt nem Németországban és nem német állampolgárok ellen követték el. A bíróság viszont az univerzális joghatóság elve alapján járt el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyeket minden állam bíróságának üldöznie kell – olvasható a híradásban.

(Euronews)


Kapcsolódó cikkek

2021. április 13.

Milosevic kulcsemberei ellen indult újra a tárgyalás Hágában

Jovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetők felelősek a szerbek kiképzéséért és felszereléséért, hogy „brutális etnikai tisztogatást” folytassanak Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban – jelentette ki Douglas Stringer ügyész Hágában.
2020. június 12.

Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság: példa nélküli fenyegetés Trump rendelete

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken kiadott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki az amerikai elnök friss rendelete miatt, amely lehetővé teszi szankciók bevezetését a bíróság tagjaival szemben. A támadások elfogadhatatlan kísérletet jelentenek a jogállamiság csorbítására és a bíróság munkájának megzavarására, továbbá a helyzet elmérgesedéséhez vezethetnek – írták.