Euronews: Iránymutatásokat ad az EU a nagy techcégeknek a kiskorúak védelmére


A Bizottság több vizsgálatot is indított az online gyermekvédelemmel kapcsolatban – írja az Euronews.

Az online platformok 2025 második negyedévében konkrét iránymutatásokat kapnak a kiskorúak védelméről a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (Digital Services Act – DSA) értelmében – közölte az Euronews-zal az Európai Bizottság szóvivője.

A Bizottság a DSA keretében több vizsgálatot is indított annak ellenőrzése érdekében, hogy megfelelnek-e a szabályoknak az online platformok kiskorúak online védelmére vonatkozó intézkedései.

Az előkészítő munka a Digitális Szolgáltatások Testületén belül kezdődött, amely a tagállamok összes DSA-szabályozójából áll. Ezek a havi ülések tavaly februárban kezdődtek azzal a céllal, hogy a végrehajtási prioritásokat ésszerűsítsék: a kiskorúak online védelme az uniós végrehajtó testület egyik kiemelt területe – olvasható az Euronews cikkében.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 17.

A DSA rendelet alapján február 17-től az NMHH felügyeli az online platformokat

2024. február 17-től kezdődően a digitális szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) összes rendelkezését kötelezően alkalmazniuk kell az érintett felhasználóknak, vállalkozásoknak és online platformoknak. A rendelet végrehajtásában a digitális koordinátoroknak lesz döntő szerepe. Magyarországon, az Európai Unióban elsőként, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) nevezték ki erre a feladatra.