Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában


A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

A szlovén parlament április végén döntött arról, hogy az eutanáziáról, a kannabisz termesztéséről és használatáról, valamint az elsőbbségi szavazati jog bevezetéséről a június 9-i európai parlamenti választásokkal egy időben referendumot tartanak. Az elsőbbségi szavazati jog azt jelenti, hogy a választópolgárok a politikai pártok mellett ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, kifejezve preferenciájukat.

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) ezt követően alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a három kérdés közül kettőben, amelyek a kannabisz használatára és termesztésére, valamint az eutanáziára vonatkoznak. A két párt továbbá azt is kérte az alkotmánybíróságtól, hogy függessze fel a népszavazási rendeleteket a végleges döntés meghozataláig.

A kannabisz használatára vonatkozó kérelmet még a múlt héten elutasította a testület, az eutanáziáról szólót pedig most vetette el. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

Az SDS és az NSi úgy vélte, az eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezés szembemegy az emberi élet sérthetetlenségéről szóló alkotmányos rendelkezéssel, a kannabisz használatára vonatkozó népszavazást pedig eljárási okok miatt támadják. Az alkotmánybíróság kedden arról is döntött, hogy az ügyet kiemelten kezeli.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. április 21.

EUB-ítélet a termesztett kannabidiol forgalmazásáról

A szerző az Európai Unió Bíróságának a B. S. és C. A. elleni büntetőeljárás kapcsán[1] született ítéletét elemzi, mely a közegészségügy védelmének célkitűzését, valamint a termesztett kannabidiol (CBD) forgalmazásának összevetését vette górcső alá.