Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította az ICC illetékességét Netanjahu és Galant elleni elfogatóparancs kiadására


Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.

Gali Baharav-Miara jogtanácsos és Amit Iszman ügyész szerint „alaptalan” az ICC elfogatóparancsa, mert ennek a „bíróságnak nincs felhatalmazása az ügyben vizsgálatot folytatni”.
„A kormány jogtanácsosa és az izraeli államügyész alaposan megvizsgál minden, az állami szereplők által elkövetett jogsértésre vonatkozó súlyos panaszt, és azokkal szemben gyakorolja a törvényt” – hangsúlyozták közleményükben az izraeli vezető jogászok.

„Október 8-án Izrael olyan háborúba kezdett, amelyet rákényszerítettek” – írta közös nyilatkozatában Baharav-Miara és Iszman. „Izrael demokratikus állam, amely harcol a terrorizmus ellen és védi biztonságát, miközben betartja a kötelező jogi szabályokat, és mélyen elkötelezett a törvény betartásában. A biztonsági erők és az IDF egésze a nemzetközi jog szabályai iránti teljes elkötelezettséggel harcol” – szögezték le.

„Az izraeli igazságszolgáltatás kész kivizsgálni minden komoly vádat, akár a politika szintjén, akár egyedi esetekkel kapcsolatban. Amint azt Izrael az évek során világossá tette, a bíróságnak nincs felhatalmazása ilyen vizsgálat lefolytatására. Ezért alaptalan a Nemzetközi Büntetőbíróság részéről a miniszterelnök és a védelmi miniszter ellen letartóztatási parancs kiadása” – írta a két jogász.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. március 17.

A hágai bíróság ügyésze szerint már elkövettek háborús bűnöket

Az ügyész az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselője Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel-ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba. A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel. […]