Kiberbiztonság: a Tanács következtetéseket hagyott jóvá a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unióról


Kiberbiztonság: a Tanács következtetéseket hagyott jóvá a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unióról – olvasható az Euópai Tanács honlapján

A Tanács következtetéseket hagyott jóvá a kiberbiztonság jövőjéről azzal a céllal, hogy iránymutatást nyújtson, és meghatározza a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unió kiépítésére vonatkozó elveket.

A kiberbiztonság jelentőségét aligha lehet alábecsülni. Az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a kiberbiztonsági fenyegetések szintje, összetettsége és nagyságrendje is. Ezzel párhuzamosan határozottan fokozódtak a globális geopolitikai feszültségek.

A Tanács a következtetésekben emlékeztet a végrehajtás középpontba állításának, a koordináció és együttműködés megerősítésének, valamint annak fontosságára, hogy az ágazati jogalkotásban elkerüljük a kiberbiztonságra vonatkozó szabályok széttagolttá válását. A Tanács emellett szorgalmazza a kibertérrel kapcsolatos szerepek és felelősségi körök további tisztázását, a kiberbűnözés elleni küzdelem terén való együttműködés megerősítése, valamint a kibertérre vonatkozó válságkezelési keret tervezetének felülvizsgálatát célzó munka elvégzését. Kiemeli ezenkívül a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásának, valamint az új technológiákból fakadó kihívásoknak való megfelelésnek a szükségességét.

A Tanács a készséghiány megszüntetése érdekében sokszereplős megközelítés alkalmazására – többek között a magánszektorral és a tudományos körökkel való együttműködésre – bátorít. A Tanács a következtetésekben hangsúlyozza a megfelelő finanszírozás szükségességét, kiemelve a magántőke bevonásának fontosságát. Felhívja továbbá a figyelmet a külső dimenzióra, emlékeztetve arra, hogy – az erős nemzetközi ökoszisztéma kialakításához való hozzájárulásként – aktív nemzetközi politikára lenne szükség a harmadik országokkal való együttműködés megerősítése céljából, különösen transzatlanti viszonylatban. A Tanács a megváltozott, fokozódó fenyegetettségi szint tükrében végezetül felkéri az Európai Bizottságot és a főképviselőt, hogy terjesszenek elő egy felülvizsgált kiberbiztonsági stratégiát.

(https://www.consilium.europa.eu/)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutat rá a kibervédelem minimumára

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2023. október 19.

Kibertámadásokhoz vezethet a generatív mesterséges intelligencia terjedése

Jelentősen nőtt (27%-ról 36%-ra) azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek 1 millió dollárt meghaladó értékű adatvédelmi incidenst tapasztaltak az elmúlt egy évben, ennek ellenére a cégek több mint egyharmada nem tett kockázatkezelési erőfeszítéseket, és csak minden negyedik vállalat javította kiberrezilienciáját. A generatív mesterséges intelligencia terjedése tovább nehezítheti a támadások elleni védekezést, a válaszadók több mint fele szerint alkalmazása katasztrofális kibertámadásokhoz vezethet a jövőben, és ezek kivédésére az üzleti vezetők többsége nincs felkészülve – derül ki a PwC idei Global Digital Trust Insights felméréséből.