Felfüggesztett börtönbüntetés állatkínzásért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével tíz hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a 72 éves férfit, akivel szemben az ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy legelőn tavasztól őszig az állatait a szabadban tartja, napi egyszer jár ki a legelőre az állatok élelmezése végett.

2019 október elején a vádlott által tartott kecskék közül az egyik megellett. A megellett kecskénél az ellést követően gyulladás alakult ki, melyet a vádlott időben nem vett észre és nem gondoskodott az állat kezeléséről.

Amikor a vádlott észlelte, hogy a kecske az itató közelében a földön hever és nem tud felállni, értesítette az állatorvost, aki az elmondottak alapján úgy ítélte meg, hogy időben nem tudna segíteni az állaton, ezért azt javasolta a vádlottnak, vágja le a kecskét, hogy ne szenvedjen. A vádlott az állatorvos tanácsát nem fogadta meg, a súlyosan beteg állatot a szenvedéstől nem szabadította meg, hanem elhatározta, hogy megszabadul tőle. A kecskét a gépkocsija platójára rakta munkatársa segítségével, majd azt elszállította, egy családi ház hátsó kertjének végében kitette, és az állatot magára hagyta. A vádlott az ottlakókat nem értesítette arról, hogy egy beteg kecskét hagyott az udvaruk végében, amikor ők később felfedezték a telek szélén a haldokló kecskét, értesítették a rendőrséget. A kiérkező hatósági állatorvos az állaton már nem tudott segíteni, az vizsgálat közben elpusztult.

A vádlott tárgyalás tartását kérte, így a büntetősvégzés nem emelkedett jogerőre, az eljárás előkészítő ülésen folytatódik.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 18.

Felfüggesztett börtön állatkínzásért első fokon

A Csongrádi Járásbíróság első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a balotaszállási asszonyt, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly nyáron – közölte a Szegedi Törvényszék.