Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bántalmazó nevelőszülőt


Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és eltiltott a gyerekekkel való foglalkozástól a Zalaegerszegi Járásbíróság egy nőt, aki nevelőszülőként éveken át bántalmazott két rábízott kislányt – tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Vándor Virág felidézte, hogy a vádlott 2014 decemberétől nevelőszülőként gondozta az akkor három hónaposan hozzá került ikreket.

A nő négyéves koruktól rendszeresen bántalmazta, fakanállal ütötte a gyerekeket, ha szerinte nem viselkedtek megfelelően, nem fogadtak szót, „hisztiztek” vagy veszekedtek. Előfordult, hogy büntetésként nem adott nekik enni, illetve rendszeresen azzal fenyegetőzött, hogy „kirúgja őket a házból”.

A kislányoknak a bántalmazások következtében végtagjaikon, hasukon, hátukon véraláfutásaik keletkeztek. A folyamatos verés hatására féltek a nőtől, aki megtiltotta nekik, hogy a történtekről bárkinek is beszéljenek, mert akkor „elviszik őket” a családtól.

A gyerekek 2021 szeptemberében kerültek iskolába, ahol többször jelezték az osztályfőnöknek, hogy nem szeretnének hazamenni, de az otthoni bántalmazásokról sosem beszéltek. Egy testnevelésórán az osztályfőnökük mindkét gyereken észrevette a verések nyomait, ezért értesítette a lányok gyámját, így pár nappal később új nevelőszülőnél helyezték el őket.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, amit súlyosbított, hogy közfeladatot ellátó személyként követett el. Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, továbbá véglegesen eltiltották bármely olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatal nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.