Senyei György Barna: meghatározó a Fővárosi Ítélőtábla szerepe


Meghatározó volt a Fővárosi Ítélőtábla szerepe a magyar bírósági rendszerben tavaly is – hangsúlyozta Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Budapesten, a tábla összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök a tábla teljesítményéről szólva kiemelte: az öt ítélőtábla közül a fővárosira érkezik a legtöbb ügy és itt a legmagasabb a befejezések száma is. Az ítélőtáblákra tavaly összesen 12 855 akta érkezett, ebből 7314 a fővárosira, ami az összes ítélőtáblai érkezés 56,9 százaléka. Továbbá 2022-höz képest 2023-ban 327-tel nőtt a Fővárosi Ítélőtáblára érkező ügyek száma

Az öt táblán befejezett összesen 12 328 ügyből a fővárosban 6825 fejeződött be, ez az összes táblai befejezés 55,4 százaléka.

A befejezések száma az előző évhez képest kissé csökkent, a folyamatban maradóké pedig nőtt, ami azonban a hatásköri változások miatt megnövekedett ügyteher következménye. 2022 márciusa óta ugyanis a törvényszékekről a fellebbezett közigazgatási perek a Fővárosi Ítélőtáblára kerülnek.

A hivatal elnöke kiemelte: a Fővárosi Ítélőtábla nemcsak az objektíven mérhető ügyteher mennyisége szempontjából meghatározó a magyar bírósági rendszerben, de szubjektív szempontból is, miután a központi régióban nagyobb az ügyek átlagos nehézségi foka is.

Senyei György Barna elmondta azt is, a Fővárosi Ítélőtáblán négy tárgyalóterem alkalmas távmeghallgatásra, tavaly a táblán 77 távmeghallgatást tartottak.

Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke a tájékoztatón kiemelte: a bíróság időszerűen működik, tavaly az ügyek 85 százaléka féléven, 99,6 százaléka egy éven belül befejeződött. Ezen belül a perek 38,2 százaléka 3 hónapon belül, 43,6 százaléka 3-6 hónapon belül, 17,8 százaléka fél-egy éven belül lezárult.

A tavaly befejezett ügyek 0,3 százaléka 1-2 év közötti, 0,1 százaléka 2-3 év közötti időtartamú volt, ez összesen kevesebb mint 10 ügy. A nemperes ügyek 98,3 százaléka féléven, 99,96 százaléka egy éven belül befejeződött 2023-ban.

A tábla elnöke az ítélkezés megalapozottságáról szólva elmondta: a táblán megfellebbezett ügyek 4 százalékát helyezte hatályon kívül a Kúria. A rendkívül csekély számú hatályon kívül helyezés mutatja a Fővárosi Ítélőtábla „magas színvonalú ítélkezési tevékenységét” – áll a tábla sajtóanyagában.

Közölték azt is, hogy a tábla tavaly 5,2 milliárd forintból gazdálkodott, ebből 2,8 milliárd volt a dolgozók illetménye, 1,3 milliárd pedig dologi kiadás.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.