Jogerősen öt év börtönre ítélték a József körúti gázolót


A korábbi ítéletet helybenhagyva, a Fővárosi Törvényszék jogerősen öt év börtönre ítélte azt a férfit, aki 2023. február 19-én hajnalban a József körúton ittas állapotban elgázolt egy nőt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta, hogy a férfit ittas állapotban elkövetett, halált okozó járművezetés miatt ítélték el, és végleg eltiltották a közúti járművezetéstől.

Az elsőfokú bíróság döntését a törvényszék csak járulékos kérdésekben változtatta meg, így például pontosította a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját.

Az ítélet szerint a férfi tavaly februárban ittasan, a megengedett sebességet túllépve autózott a József körúton a Blaha Lujza tér felé. Ittassága miatt elaludt és nekiütközött az út bal oldalán lévő villamosmegálló járdaszigetének, utasvárójának és a sértettnek – ismertette a törvényszék.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2023. december 13-án tartott előkészítő ülésen – a vádlott beismerése és tárgyalásról való lemondása okán – ítéletet hirdetett az ügyben, és ittas állapotban elkövetett, halált okozó járművezetés bűntette miatt öt év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte, és végleg eltiltotta őt a közúti járművezetéstől is. Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, míg a védő enyhítésért jelentett be fellebbezést. A vádlott a döntést tudomásul vette.

A törvényszék most megállapította, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, a bűncselekményt helyesen minősítette.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.