Foci VB 2022 – Százakat állítottak elő Belgiumban és Hollandiában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belgiumban több mint kétszáz embert és Hollandiában is többeket állítottak elő a szerda esti utcai zavargások résztvevői közül azután, hogy a marokkói válogatott vereséget szenvedett a címvédő Franciaországtól a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtöki beszámolója szerint Brüsszelben 213 embert állítottak elő, mert rátámadtak a rendőrökre.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a zavargások a belga főváros központjában, valamint a közeli déli pályaudvar környékén voltak a legerősebbek. Tömegek gyűltek össze a főként marokkói hátterű lakosságnak otthon adó Molenbeek és Anderlecht nevű városrészekben is. A rendzavarók kukákat és robogókat gyújtottak fel, valamint pirotechnikai eszközöket dobáltak a rendőrök felé. A rendfenntartók vízágyúval és a könnygázzal válaszoltak.

Az észak-belgiumi Antwerpenben nyolcvanöt embert, köztük húsz kiskorút állítottak elő az utcai zavargások során. Az előállításokat a közrend megzavarása, rendőrségi járművek rongálása, petárdák dobálása miatt rendelték el – közölte a belga rendőrség.

Hollandiában szintén szurkolók vonultak az ország több nagyvárosának utcáira a marokkói válogatott szerda esti vereségét követően, sérülésekkel járó atrocitás azonban nem történt.

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Amszterdam Osdorp nevű kerületében három fiatalt állítottak elő tűzijáték dobálása miatt, ugyanitt rohamrendőrök egy körülbelül 100 fős csoportot oszlattak. Rotterdamban a szurkolók tűzijátékokat és füstbombákat gyújtottak, itt 14 embert állítottak elő, míg a holland főváros, Hága Schilderswijk nevű kerületében két embert vontak rendőrségi intézkedés alá petárdák és tűzijáték dobálása miatt.

Az NlTimes hírportál kedden azt írta, hogy négy holland nagyváros egyikében sem közvetítik nyilvánosan a Franciaország-Marokkó mérkőzését, mert az afrikai válogatott korábbi győzelmeit követően zavargások törtek ki.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.