Főhajtás a kiválóság előtt – Élmények a Jogászdíj 2019 Díjátadó Gáláról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben átadták a Wolters Kluwer Jogászdíjat! Az eseményről rövid, képes beszámolónkat olvashatják.

2019. november 29-én este röviddel nyolc óra előtt nem mindennapi nyüzsgés volt tapasztalható a Hilton Budapest City konferenciaemeletének folyosóján. Az izgatott és elegáns sokaság tagjai a Jogászdíj 2019 Díjátadó Gálára történő bebocsátásra vártak, miközben egymás között latolgatták az esélyeket.

A feszültség nem véletlenül volt tapintható, a Wolters Kluwer szakértői zsűrijének ebben az évben is rendkívül nagyszámú, figyelemre méltó értékekkel bíró pályázat közül kellett kiválasztania az egyes kategóriák nyerteseit.

Bízunk benne, hogy a győztesek nevének elhangzása, a köszönőbeszédek felemelő és sokszor megható momentumai, valamint a díjátadó közben elköltött, kellemes beszélgetésekkel  „fűszerezett” vacsora valamennyi jelenlévő számára maradandó élmény marad.

A színvonalas eseményen a bírálóbizottság döntése értelmében a következő pályázók részesültek a rangos elismerésben:

Az év csapata adatvédelem kategóriában

A VJT & Partners Ügyvédi Iroda csapata
A gyógyítás az első! – Teljes körű GDPR megfelelés a gyógykezelés világában

A díjat átadta: Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke és tulajdonosa

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A Doki és Multidoki szolgáltatás teljeskörű megoldást kínál az egészségügyi szolgáltatók gyógykezelési célú adatkezelésére. Használatukkal a kisebb praxisok is könnyen megfelelhetnek az előírásoknak. Az adatvédelmi tisztviselő képzés praktikus tudást biztosít az egészségügyben tevékenykedők számára.

Az év csapata adójog kategóriában

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda csapata
Innovatív adóstruktúra innovatív vállalkozásoknak

A díjat átadta: Dr. Magyar Csaba, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke, a Szent István Egyetem Gazdasági Karának oktatója, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A Jalsovszky egy innovatív munkavállalói résztulajdonosi program modelljét alakította ki, ami – a gyakorlatban elterjedt MRP-kkel szemben – eladásra szánt start-upok és egyéb cégek vezető alkalmazottainak exithez kötött javadalmazását biztosítja alacsony adóteher és alacsony költségek mellett.

Az év csapata compliance kategóriában

A Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda csapata
Az esport sportszövetségi szabályrendszerének felépítése és sportágként való intézményesítése Magyarországon

A díjat átadta: Dr. Puskás János, a Magyar Vállalati Compliance Társaság Elnöke

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A pályázat tárgya az esport sportág sportszövetségi szabályrendszerének megalkotása Magyarországon. A megfelelés biztosítása során a pályázó csapat előtt – a projekt és a sportág egyedi jellege, az alapul fekvő jogszabályok hiányosságai miatt – számos kreatív megoldást igénylő kihívás merült fel.

Az év csapata az elvi jelentőségű ügyek kategóriában

Az OrienTax Adótanácsadó Zrt. csapata
Mire gondolt a költő? – egy Kúria ügy tanulsága

A díjat átadta: Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának habilitált egyetemi docense

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

Ha egy adójogi norma tartalmában más jelentéssel bír, mint ami egyébként a jogalkotó célja volt, melyik jogértelmezési elv érvényesül: a nyelvtani vagy a teleológiai értelmezés? Az OrienTax csapata a nyelvtani értelmezés primátusát képviselte, ami teljes pernyertességet eredményezett az ügyfelüknek.

Az év jogásza energiajog kategóriában

Dr. Tóth Máté LL.M. (Rátky és Társa Ügyvédi Iroda)
Közjog és magánjog határán: a gyakorlaton fordítani

A díjat átadta: Dr. Szuchy Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának habilitált egyetemi docense, oktatási és tanulmányi dékánhelyettese

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A pályázatban bemutatott ügy a magyar rendszerirányító által kezelt pénzeszközök közjogias jellegének sikeres kimondatása a Kúriával és ezzel győzelem egy két fokon vesztes perben az egész iparág működésére, az energiajog természetére is meghatározó változást eredményez.

Az év csapata ingatlanjog kategóriában

A Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda csapata
Project Solar – Innovatív megoldás a zöldmezős beruházások legjelentősebb kihívására

A díjat átadta: Dr. Kurucz Mihály, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara Agrárjogi Tanszékének habilitált egyetemi docense, a Nemzeti Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara mellett működő Állandó Választottbíróság elnökhelyettese

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

Az iroda egy jelentős méretű zöldmezős beruházás keretében megvalósuló naperőmű park értékesítése és megvalósítása során komplex szerződéses struktúra alkalmazásával innovatívan oldotta meg a különböző érdekek összehangolását valamennyi fél kölcsönös megelégedettsége mellett.

Az év csapata legal technology kategóriában

Az NN Biztosító Zrt. csapata
protect.me igényalapú ki-be kapcsolható élet-és balesetbiztosítás

A díjat átadta: Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

Az NN Biztosító a protect.me-vel a hazai piacon egyedülálló, de nemzetközi szinten is kuriózumnak számító, innovatív, a jogszabályi követelményeknek megfelelő, ki-be kapcsolható élet- és balesetbiztosítási megoldást vezetett be, melynek megvalósítása során a jogi csapatnak kiemelkedő szerepe volt.

Az év csapata munkajog kategóriában

A Taylor Wessing Budapest és JUNGHEINRICH Hungária Kft. csapata
Kitágított keretek – Munkaügyi folyamatoptimalizálás szabályozási modellváltással

A díjat átadta: Prof. Dr. Kiss György, akadémikus, az MTA levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának egyetemi tanára

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A pályázók a munkajogi audit újszerű megközelítésével fejlesztettek ki egy atipikus szabályozási modellt. Egy a vállalati működés valamennyi aspektusát integráló komplex igazgatási rendszert, amely az egyszerűség, praktikum, compliance szempontjain felül az értékteremtést helyezte középpontjába.

Az év csapata szellemi alkotások joga kategóriában

A CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda csapata
Védjegykezelés felsőfokon: egy százéves magyar márka átmentése a 21. századra

A díjat átadta: Dr. Legeza Dénes, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztályának
főosztályvezetője

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A Dezső és Társai Ügyvédi Iroda IP-csoportja egy olyan adatbázis-kezelési eljárást dolgozott ki, amellyel könnyen nyomon követhető és kezelhető egy vállalatnak – akár az egész világra kiterjedő – szellemi tulajdon portfoliója, hatékonyabbá téve ezáltal az adott cég terjeszkedési stratégiáját.

Az év csapata versenyjog és vállalatfelvásárlás kategóriában

A TENK Ügyvédi Iroda csapata
Happy Meal – Avagy hogyan vásárolj gyorsétterem-láncot

A díjat átadta: Dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A világ talán legnagyobb étteremhálózatának hazai gyorsétterem-lánca felvásárlásához, 20 éves franchise-ba vételéhez és a kapcsolódó tranzakciós finanszírozás felvételéhez nyújtott irodánk jogi tanácsadást az idei év egyik legjelentősebb és talán egyik legnagyobb értékű tranzakciójában.

Az év csapata vitarendezés kategóriában

A SCHMIDT Ügyvédi Iroda csapata
Dávid Góliát ellen, egy kartellügy tanulságai

A díjat átadta: Dr. Burai-Kovács János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Választottbíróság elnöke

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

A pályázó az egyik hazai fuvarozó céget képviseli az úgynevezett Kamionkartell ügyben. Az ügyben meghozott Európai Bíróság ítélet precedens értékű, melyben teljes körűen helyt adott a pályázó jogi érvelésének a joghatósági kérdésekben.

Az év fiatal jogász tehetsége 

Dr. Takó Dalma
Nemzetközi szerződések
Mentor: Dr. Kecskés Gábor PhD. egyetemi docens, dékánhelyettes

A díjat átadta: Dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

Takó Dalma eddigi szakmai életútja, sikeres tudományos szereplései olyan kutatói és oktatói életpályát valószínűsítenek, amelyek a jogászképzésben és a nemzetközi jog elméleti és gyakorlati művelésében nyújtanak majd nélkülözhetetlen szakmai, kutatási és didaktikai segítséget.

Az év joghallgató tehetsége 

Gyurkó Péter
A tradíciókra épülő megújulás lehet tartós és valóban sikeres
Mentor: Dr. Menyhárd Attila

A díjat átadta: Dr. Görgényi Orsolya, a Szecskay Ügyvédi Iroda partnere

A nyertes pályázat a bírálóbizottság szemével:

Gyurkó Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának ötödéves hallgatója, a Joghallgatók Önképző Szervezete Szakkollégiumának alapítótagja. Szakmai tevékenységével jelentősen hozzájárult a JÖSz keretében megvalósított innovatív kutatási és képzési megoldásokhoz.

Életműdíj

Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

A díjat átadta: Kézdi Katalin, a Wolters Kluwer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs fiatal jogászként az Illetékhivatalnál kezdte pályafutását mint előadó, majd a Pénzügyminisztériumban főelőadóként dolgozott. A Pest megyei Illetékhivatal vezetői székéből 1987-ben „igazolt át” az APEH Magánszemélyek és Egyéni vállalkozók Adóosztályához. A rákövetkező 10 éven belül miniszteri biztosi, APEH-elnökhelyettesi és adóügyi helyettes államtitkári pozíciót is betöltött. 2006-tól az Ernst & Youngnál dolgozott igazgató adószakértőként. 2011. július 1-jétől a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Irodát vezeti. A kezdetektől majd 30 éve az Adó lap lapszerkesztő bizottságának elnöke.
Díjai, szakmai elismerései felsorolhatatlanok:
Kiváló Dolgozó, a Munka Érdemrend Ezüst fokozata, Magyary Zoltán-emlékérem, a Magyar Köztársasági Érdemérem lovagkeresztje, Heller Farkas pénzügyi szakmai díj, Címzetes Egyetemi Tanár.
Cégünk életében évtizedek óta meghatározó szerepet játszik. Az Adó lap magas színvonalának megteremtésében elévülhetetlen érdemei vannak. Életútjában ötvöződik a munkához való alázat, a példamutatás, a folyamatos megújulás, kiválóság és az innovatív gondolkodás – mindazon értékek, melyekről a Jogászdíj maga is szól.

A  díjazottaknak szeretettel és tisztelettel gratulálunk! A Wolters Kluwer Hungary kollektívája ezúton szeretné minden pályázónak megköszönni, hogy nevezett a megmérettetésre, reméljük, hogy jövőre is találkozunk!


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.

2024. július 11.

A mesterséges intelligencia emberközpontú korszakának küszöbén állunk

Az ELTE ismeretterjesztő videósorozatának legújabb részében Darázs Lénárd rektorhelyettes, a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport-vezetője tárja fel az MI jogi vetületeit. Az általuk kidolgozott irányelvek jelentős hatással voltak a vonatkozó európai rendelet alakulására.