Football Leaks: kiadják a hekkert Portugáliának

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 5.
Címkék: ,
Rovat:
A Fővárosi Törvényszék 2019. március 5-én elrendelte annak a portugál állampolgárságú terheltnek az átadási letartóztatását és átadását, akit a magyar rendőrség 2019. január 16-án vett őrizetbe európai elfogatóparancs alapján.

A terhelt ellen a portugál hatóság bocsátott ki európai elfogatóparancsot katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Az elfogatóparancs szerint Portugáliában az ilyen jellegű bűncselekmények büntetési tételének felső határa 10 év börtön. A terhelt nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz, de élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, miszerint átadása esetén a portugál hatóságok kizárólag a jelen elfogatóparancsban szereplő ügy miatt állíthatják bíróság elé. A Fővárosi Törvényszék 2019. január 18-án elrendelte a terhelt ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét és intézkedett az európai elfogatóparancs beszerzése iránt, ami az erre előírt határidőn belül meg is érkezett a külföldi hatóságtól. Az ügyészség indítványában a terhelt átadási letartóztatásának és átadásának elrendelését kérte.

A Fővárosi Törvényszék az átadási eljárás során az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis a bíróság abban nem hozhat döntést, hogy a terhelt az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményt valóban elkövette-e.

A Fővárosi Törvényszék a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy az elfogatóparancs teljesítésének feltételei fennállnak, így a 2019. március 5-én meghozott végzésével elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

Az európai elfogatóparancs szabálytalanságára vonatkozó védői kifogásra reagálva a Törvényszék kiemelte, hogy a rendelkezésre bocsátott határidőben a külföldi hatóságok a jogszabályi előírásoknak megfelelő formában és tartalommal megküldték az elfogatóparancsot a Törvényszéknek, így az alapján az átadási eljárást le lehetett folytatni.

A Törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy az átadási eljárás során a tagállamok között a kölcsönös bizalom és elismerés elvének érvényesülnie kell. A terhelt az eljárás során nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a tisztességes eljáráshoz való joga vagy a testi épsége veszélybe kerülne.

A Törvényszék rendelkezett továbbá a terhelttől lefoglalt informatikai eszközök portugál hatóságok részére történő átadásáról is. Mivel a terhelttel szemben Magyarországon nincs folyamatban büntetőeljárás, így nincs lehetőség a tőle lefoglalt tárgyi bizonyítékok vizsgálatára és értékelésére, valamint ezek alapján történő kiválogatására sem, azokat a terhelttel együtt át kell adni a portugál hatóságoknak.

A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, amennyiben ezen időpontig nem veszik őt át, az átadási letartóztatása megszűnik.

A határozat ellen a terhelt és védője fellebbezést jelentettek be.

Kapcsolódó cikkek:


Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni
2019. november 18.

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben hétfőn.

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét
2019. november 18.

A Fővárosi Törvényszék (FT) másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként - a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Jogerősen elítéltek egy uzsorázó házaspárt
2019. november 18.

Az ügyészi indítványnak helyt adva jogerősen két év, illetve egy év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy uzsorázó kevermesi házaspárt, akik nélkülöző sértetteknek kölcsönöztek pénzt - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője hétfőn.