Fotózható az ügyvéd a tárgyaláson


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büntetőperek tárgyalásán az ügyvédnek el kell tűrnie, hogy róla is kép- és hangfelvétel készül – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.


A jogszabályokat így értelmezte legutóbbi ülésén a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője ezzel együtt úgy vélte, hogy a hatályos szabályozás változó és ellentmondásos: nem egyértelmű, milyen személyi kör köteles elviselni a köz érdeklődését.

Péterfalvi a Magyar Nemzetnek elmondta azt is, hogy a polgári eljárásban a büntetőügyekétől eltérő szabályok érvényesülnek.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.