Handó: kiemelkedően teljesítettek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 8.
Címkék: ,
Rovat:
Minőségben és mennyiségben is kiemelkedően teljesítettek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok az elmúlt években – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Győrben, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének avató ünnepségén.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján az első, második és harmadik helyen áll Magyarország a közigazgatási ügyek pertartamát, az ügyhátralékot és a határozatok minőségét tekintve – mondta.

Kifejtette, hogy a kiemelkedő teljesítmény azért is példaértékű, mert tavaly az ügyérkezés csaknem kilencven százalékkal nőtt 2017-hez képest, idén januárban pedig háromszor annyi közigazgatási ügy érkezett, mint egy évvel korábban.

Országosan tizenegy százalékkal csökkent az egy éven túl folyamatban lévő közigazgatási ügyek száma, Győrben ez a hátralékcsökkentés hatvanszázalékos.

A folyamatban lévő ügyek száma 2013 óta – 15 806-ról – folyamatosan csökken: 2017 év végén 10 837, tavaly év végén 7 839 volt a számuk. Az Európai Bizottság eredménytáblája szerint a közigazgatási és munkaügyi pereket a magyar bíróságok fejezik be leghamarabb – hangsúlyozta az OBH elnöke.

Beszélt arról is, hogy jövő év elejétől a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és az OBH arra törekszik, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.
Az egyik közigazgatási törvényszék Győrben fog majd működni abban az épületben, amelyet pénteken adtak át.

Közigazgatás Jogtár®

A Közigazgatás Jogtár a kormányzati és a területi (helyi) igazgatásban dolgozó jogalkalmazók, illetve jogászok számára kínál közigazgatási eljárásjogi és szakigazgatási tartalmakat.

További információ és rendelés >>

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a jogalkotók a rendszerváltás egyik nagy adósságát törlesztik azzal, hogy létrejönnek jövőre a közigazgatási törvényszékek. Hozzátette, hogy az Európai Unió legtöbb országában elkülönül a közigazgatási bíróság a rendes bíróságoktól.

Rengeteg feladat van még, egyebek mellett meg kell teremteni az elkülönített rendszerre vonatkozó részletszabályokat, és segíteni kell a rendes bírósági szervezetről való leválást. A cél, hogy hatékony együttműködés alakuljon ki a rendes és a közigazgatási bíróságok között – mondta.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke elmondta, hogy az új épületre azért volt szükség, mert a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon létszámfejlesztést hajtottak végre. Az egykori MTESZ-székházat a Leier Monolit Kft. 2016-ban vásárolta meg, majd újította fel, a Győri Törvényszék pedig tavaly nyáron kötött hosszú távú bérleti szerződést a céggel.

A törvényszék elnöke arról is beszélt, hogy másfél-két év múlva a megyében egy új járásbíróságot hoznak létre Csornán.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Arcfelismerő technológia leplezett le egy gyilkost
2019. augusztus 23.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a délkelet-kínai Fucsien tartományban, miután egy arcfelismerő technológiát használó szoftver felismerte, hogy a férfi egy halott nő arcának azonosításával próbál kölcsönt felvenni egy online felületen.

Vádat emeltek Simonka György ellen
2019. augusztus 21.

Vádat emeltek Simonka György országgyűlési képviselő és harminckét társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.