Handó: kiemelkedően teljesítettek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 8.
Címkék: ,
Rovat:
Minőségben és mennyiségben is kiemelkedően teljesítettek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok az elmúlt években – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Győrben, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének avató ünnepségén.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján az első, második és harmadik helyen áll Magyarország a közigazgatási ügyek pertartamát, az ügyhátralékot és a határozatok minőségét tekintve – mondta.

Kifejtette, hogy a kiemelkedő teljesítmény azért is példaértékű, mert tavaly az ügyérkezés csaknem kilencven százalékkal nőtt 2017-hez képest, idén januárban pedig háromszor annyi közigazgatási ügy érkezett, mint egy évvel korábban.

Országosan tizenegy százalékkal csökkent az egy éven túl folyamatban lévő közigazgatási ügyek száma, Győrben ez a hátralékcsökkentés hatvanszázalékos.

A folyamatban lévő ügyek száma 2013 óta – 15 806-ról – folyamatosan csökken: 2017 év végén 10 837, tavaly év végén 7 839 volt a számuk. Az Európai Bizottság eredménytáblája szerint a közigazgatási és munkaügyi pereket a magyar bíróságok fejezik be leghamarabb – hangsúlyozta az OBH elnöke.

Beszélt arról is, hogy jövő év elejétől a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és az OBH arra törekszik, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.
Az egyik közigazgatási törvényszék Győrben fog majd működni abban az épületben, amelyet pénteken adtak át.

Közigazgatás Jogtár®

A Közigazgatás Jogtár a kormányzati és a területi (helyi) igazgatásban dolgozó jogalkalmazók, illetve jogászok számára kínál közigazgatási eljárásjogi és szakigazgatási tartalmakat.

További információ és rendelés >>

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a jogalkotók a rendszerváltás egyik nagy adósságát törlesztik azzal, hogy létrejönnek jövőre a közigazgatási törvényszékek. Hozzátette, hogy az Európai Unió legtöbb országában elkülönül a közigazgatási bíróság a rendes bíróságoktól.

Rengeteg feladat van még, egyebek mellett meg kell teremteni az elkülönített rendszerre vonatkozó részletszabályokat, és segíteni kell a rendes bírósági szervezetről való leválást. A cél, hogy hatékony együttműködés alakuljon ki a rendes és a közigazgatási bíróságok között – mondta.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke elmondta, hogy az új épületre azért volt szükség, mert a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon létszámfejlesztést hajtottak végre. Az egykori MTESZ-székházat a Leier Monolit Kft. 2016-ban vásárolta meg, majd újította fel, a Győri Törvényszék pedig tavaly nyáron kötött hosszú távú bérleti szerződést a céggel.

A törvényszék elnöke arról is beszélt, hogy másfél-két év múlva a megyében egy új járásbíróságot hoznak létre Csornán.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Modern rabszolgatartás: ügyvédeket is elítéltek
2019. június 14.

Tizenkét vádlottat marasztalt el jogerősen a Szegedi Törvényszék a "gádorosi csicskáztatás" néven ismertté vált ügyben, és enyhített az első fokon kiszabott büntetéseken - tájékoztatott a bíróság szóvivője.

Az orvosi praxisjog mint közös vagyon
2019. június 13.

Az orvosi praxisjog mint közös vagyon

A Kúria hamarosan dönt arról, hogy az orvosi praxisjog a házastársi közös vagyon része, vagy azt a praxist gyakorló házastárs különvagyonának kell-e tekinteni.