Házi őrizetben a lövöldöző rendőrtiszt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az előzetes letartóztatás meghosszabbítására irányuló ügyészi indítványt elutasította a bíróság.


Az előzetes letartóztatás meghosszabbítására irányuló ügyészi indítványt elutasította és házi őrizetét rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a volt rendőrnek, akivel szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt folytat nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség.
 
Mint ismeretes: a megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2016. december elején egy társasház lépcsőházában rövid szóváltást követően ittas állapotban rálőtt egy férfira az engedéllyel tartott önvédelmi fegyverével. A sértett éppen becsukta a tűzlépcsőház ajtaját, így a lövedék a véletlennek köszönhetően nem találta el őt, hanem az ajtón átfúródva a falban állt meg.
 
Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását az ügyészség arra hivatkozva kezdeményezte, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszközök  megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével veszélyeztethetné a bizonyítási eljárást. A gyanúsított védője házi őrizet elrendelését kérte, mert álláspontja szerint védencével szemben nem indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása, hiszen eddig is együttműködött a hatóságokkal, a bizonyítékokat nem tudja megsemmisíteni, mert a helyszínen azokat teljes mértékben lefoglalták, a tanúvallomások pedig már rendelkezésre állnak. A védő indítványában kitért arra is, hogy ügyfele rendszeres orvosi ellátást, s gyógyszeres kezelést igényel. A bíróság az ügyészi indítványt részben megalapozottnak, a védő indítványát megalapozottnak találta.

[htmlbox BDT]

A bíróság a végzésében megállapította, hogy az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján T. R. megalapozottan gyanúsítható a fent részletezett cselekmények elkövetésével, amelyek – bizonyítottság esetén – emberölés bűntette kísérletének megállapítására alkalmasak.
 
A végzés indokolása szerint a a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya kiemelkedő – ami bizonyítottság esetén öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával büntethető –, ugyanakkor a bíróság az eljárás adatai alapján nem talált olyan körülményt, melyre tekintettel az előzetes letartóztatás helyett házi őrizet elrendelésével ne lehetne megfelelő mértékben korlátozni a szökés veszélyét. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított lakhatása és megélhetése biztosított, erős családi kötődései csökkentik az esetleges szökés veszélyét, az eljárási cselekményekben való jelenléte pedig a továbbiakban házi őrizet elrendelésével is biztosítható.

(birosag.hu)
 


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.