Házi őrizetben marad M. Richárd


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék, jogerősen három hónappal meghosszabbította M. Richárdnak, a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét és ellenőrzését nyomkövetővel – tájékoztatta a törvényszék sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.


A Fővárosi Törvényszék 2018. március 7-én megváltoztatta a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt M. Richárd gyanúsított ellen indult büntetőügyben február 24-én kihirdetett elsőfokú határozatot, és 200.000 forintra felemelte a kiszabott rendbírság összegét.

A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt. A bíróság a gyanúsított házi őrizetét ideiglenesen feloldotta és engedélyezte, hogy részt vegyen 2018. február 22-én 9.30-tól 13.30-ig egy előjegyzett orvosi kontroll vizsgálaton. A bíróság figyelmeztette őt arra, hogy a kórházat a legrövidebb úton közelítheti meg, ott csak a szükséges ideig tartózkodhat, majd a házi őrizet helyére azonnal vissza kell térnie. Felhívta a figyelmét arra is, hogy az engedély kereteinek túllépésével megszegi a házi őrizet szabályait, aminek jogszabályban meghatározott következményei vannak. Az engedélyezett időben a gyanúsított elment a kórházi vizsgálatra, majd a hazafelé úton bement egy bevásárlóközpont éttermébe, ahol ismerősökkel találkozott. Ezzel megszegte a házi őrizet szabályait, ezért aznap 12.45-kor őrizetbe került.

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére hivatkozással indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. A védő az ügyészi indítvány elutasítását, illetve a házi őrizet megszegése miatt rendbírság kiszabását indítványozta. Véleménye szerint a gyanúsított betartotta az útvonalat és haza érhetett volna az engedélyben előírt időpontig, ha nem veszik őrizetbe. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított azzal, hogy a kórházból nem egyenesen hazament, hanem útközben bement egy étterembe, megszegte a házi őrizetet ideiglenesen feloldó bírói engedély kereteit. A bíróság a szabályszegést azonban nem tartotta olyan súlyos fokúnak, ami indokolta volna a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, hanem 50.000 forint rendbírságot szabott ki vele szemben.

[htmlbox BDT]

A másodfokú bíróság álláspontja szerint is a fokozatosság elve alapján, a házi őrizet szabályait először megszegő gyanúsítottal szemben nem indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelése, hanem elég a rendbírság kiszabása. De a másodfokú bíróság a gyanúsított büntetett előéletére és a szabályszegés jellegére tekintettel úgy ítélte meg, hogy a kiszabott rendbírság összege enyhe, ezért azt felemelte 200.000 forintra. A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt. A végzés jogerős.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 18-án hosszabbította meg a gyanúsított házi őrizetét, a törvényszék most jóváhagyta azt a döntést.

Az elsőfokú határozat ellen a férfi védői jelentettek be fellebbezést, a házi őrizet megszüntetését, illetve enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérték, ám a törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú döntés indokai helytállóak.

A büntetőeljárásban az ügyészség egyesítette az M. Richárd ellen korábban közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint garázdaság és könnyű testi sértés vétségének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyeket.

M. Richárd “közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas” – írták a közleményben.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

 

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az eljárás alatt a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő  bűncselekmény miatt indult eljárás, ezért a szökés, elrejtőzés veszélye megerősíti a kényszerintézkedés szükségességét. Sőt az is kiderült, hogy M. Richárd a Dózsa György úti baleset után annak ellenére is vezetett autót, hogy eltiltották tőle – tették hozzá.

Ha a gyanúsított megszegi a házi őrizet szabályait, előzetes letartóztatása is elrendelhető – közölte a törvényszék.

Korábban a rendőrség arról tájékoztatott, hogy május 15-én délután két gépjármű összeütközött a Dózsa György úton, majd az egyik autó a buszmegállóba csapódott. A baleset következtében egy 23 éves budapesti férfi a helyszínen, egy 37 éves férfi a kórházban meghalt, két ember súlyosan, három pedig könnyebben megsérült.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság halált okozó közúti baleset okozásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást M. Richárd ellen.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 24.

Polt Péter: gyorsabbak lettek az eljárások

Az ügyészi feladatkör bővülése az eljárás felgyorsulását eredményezte az elmúlt tíz évben – hangsúlyozta a legfőbb ügyész a Magyar Jogász Egylet 15. Magyar Jogászgyűlésén csütörtökön Balatonfüreden.