Hivatali lakás az OBT elnökének és elnökhelyettesének – módosul az igazságügyi törvény


Kedvezményeket és egyedi juttatásokat biztosítana a kormány az Országos Bírói Tanács (OBT) nemrég megválasztott vezetőinek a most benyújtott igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagban.

Egy friss javaslattal változtatnának a feltételeken. Ezek az alábbiak:

  • Az OBT elnöke és elnökhelyettese juttatásként budapesti lakóház vagy lakás használatára jogosult,
  • Az OBT elnökét és elnökhelyettesét e tisztségéből eredő feladatai ellátása érdekében mentesíteni kell a bírói munka alól.

Az OBT elnöke és elnökhelyettese csak akkor jogosult hivatali ház vagy lakás használatára, ha az ő vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs Budapesten ilyen ingatlana (az örökléssel, ajándékozással szerzett, haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan nem számít).

Az újonnan bevezetett kedvezményt az indokolhatja, hogy az OBT Budapesten működik, miközben a két vezető vidékről érkezett: Szabó Péter elnök a Győri Ítélőtábla bírája, míg Varga Rita elnökhelyettes a Kaposvári Törvényszék tanácselnöke.

Rögzítik azt is, hogy az OBH mennyit költhet – bérleti konstrukcióban – az elnök és elnökhelyettes budapesti lakhatásának biztosítására. Eszerint egyenként a házra vagy lakásra a KSH adatai szerinti előző évi havi bruttó átlagkereset háromszorosának 35 százaléka használható fel.

Ez azt jelenti, hogy mivel tavaly a bruttó átlagkereset 571 200, nettó 379 800 forint volt, ennek a háromszorosa nettó 1,14 millió, amelynek a 35 százaléka pedig 398 ezer forint – ennyiből Budapesten már lehet egy nívós lakást bérelni, házat mondjuk már kevésbé, de persze, attól is függ, mekkora az a ház.

Egyszerre jó és rossz hír, hogy a részletszabályokból kiderül, az ingatlanok rezsijét is az OBH fizeti. Csakhogy a fenti összegből kell kigazdálkodni “a földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások beszerzésével összefüggő kiadásokat” is.

Ami a másik változást, a munkát érintő könnyítést illeti, a törvényjavaslat szerint az OBT kibővített hatáskörei miatt az elnök és elnökhelyettes feladatai is nőttek, ami “folyamatos feladatellátást igényel”. Emiatt az elnöke és elnökhelyettes “mentesül a tárgyalási kötelezettség alól.

Teljes cikk. Forrás: HVG


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.