Holland ügyészség: tavaly rekordszintű bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban


A rendőrséghez tavaly rekordszámú bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban, a hatóságok 1125 esetet rögzítettek, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban – jelentette be hétfőn a hollandiai ügyészség (OM).

A bűncselekménynek minősített fenyegetések száma még ennél is nagyobb mértékben emelkedett: a 2021-es 373 esetről tavaly 889-re. Az NlTimes hírportál híradása szerint a növekedés elsősorban Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője elleni számos fenyegetésnek tulajdonítható. Az 1125 bejelentés legalább fele Wilderst célozta, akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és emiatt 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll.

Az OM szerint a legtöbb fenyegetés a közösségi médián keresztül történik, ez megnehezíti a fenyegető személyének beazonosítását. A bűncselekménynek minősített fenyegetések fele több száz különböző EU-n kívül országból érkezett, legfőként Pakisztánból, amellyel Hollandiának nincs jogsegélyegyezménye. „Jogsegélyegyezmény nélkül nagyon kicsi az esélye annak, hogy a helyi hatóságok elfogadható időn belül együttműködnek” – áll az OM közleményében. Amennyiben a gyanúsított azonosításához és kihallgatásához nem lehet az adott országból jogsegélyt kapni, a hatóságok ejtik a nyomozást.

Az ügyészség azt is közölte, hogy tavaly 376 vádlottat ítélt el a bíróság politikus elleni fenyegetés miatt, a törvényszék legtöbb esetben öt hónapig terjedő büntetést és 120 órányi közmunkát szabott ki. A hágai rendőrfőkapitányság külön munkacsoportot hozott létre, amely a politikusok és más közszereplők elleni fenyegetések kivizsgálására összpontosít.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.