Izrael végül kiadta a pedofil tanárnőt Ausztráliának

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. január 25.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Hat évig tartó jogi csatározás után Izrael kiadta Ausztráliának a pedofíliával vádolt Malka Laufer tanárnőt, hogy Ausztráliában állíthassák bíróság elé egy ottani vallásos zsidó lányiskolában elkövetett bűncselekményei miatt.

Laufert hajnalban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről indították útnak Ausztráliába. Kiadatásával hat éves jogi hercehurca ért véget, amelynek során az igazságszolgáltatás különböző szintjein hetven tárgyalást tartottak elsősorban Laufer pszichiátriai állapotáról, beszámíthatóságáról, amelynek megállapítása feltétele volt kiadatásának. Laufert diáklányok panaszai miatt 2008-ban bocsájtották el a melbourne-i zsidó ultraortodox leányiskolában betöltött állásából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Később 74 rendbeli, gyermekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléssel vádolták meg, de a bírósági eljárás elől Izraelbe menekült. 2012-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, és 2014-ben kezdődött meg a kiadatási eljárása.

Izraelben Laufer kihasználta az összes jogi lehetőséget kiadatásának megakadályozására, ultraortodox vallási vezetők támogatásával pszichiátriai szakvéleményekkel próbálta cáfolni beszámíthatóságát, s ezzel elejét venni kiadatásának.

Az izraeli hatóságok 2012-ben az ausztrál hatóságok kérésére letartóztatták, majd házi őrizetet írtak elő számára. A körzeti pszichiáter szakvéleménye 2016-ban azt állította, hogy nem lehet bíróság elé állítani, és elrendelte pszichiátriai kezelését. 2017 decemberében azonban jeruzsálemi lakóhelyénél vásárolni, a postán sorban állni látták, és lefényképezték őt. Ezek a felvételek a normakövető hétköznapi életvitelre való alkalmasságát bizonyították, és erre alapozva feljelentették a rendőrségen, így újraindult kiadatási eljárása. Új pszichiátriai szakvélemény készült róla, amely szerint nem szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely megakadályozhatná bíróság elé állítását.

Laufer a döntést az összes fellebbviteli szinten megfellebbezte, de végül a legfelsőbb bíróság is kiadatása mellett döntött.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Csepeli késes támadó: közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja is fennáll
2021. február 25.

Közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt is eljárás folyik a késes támadó ellen, aki valószínűleg azért vágta meg egy nő arcát, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost
2021. február 25.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.