Izrael végül kiadta a pedofil tanárnőt Ausztráliának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat évig tartó jogi csatározás után Izrael kiadta Ausztráliának a pedofíliával vádolt Malka Laufer tanárnőt, hogy Ausztráliában állíthassák bíróság elé egy ottani vallásos zsidó lányiskolában elkövetett bűncselekményei miatt.

Laufert hajnalban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről indították útnak Ausztráliába. Kiadatásával hat éves jogi hercehurca ért véget, amelynek során az igazságszolgáltatás különböző szintjein hetven tárgyalást tartottak elsősorban Laufer pszichiátriai állapotáról, beszámíthatóságáról, amelynek megállapítása feltétele volt kiadatásának. Laufert diáklányok panaszai miatt 2008-ban bocsájtották el a melbourne-i zsidó ultraortodox leányiskolában betöltött állásából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Később 74 rendbeli, gyermekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléssel vádolták meg, de a bírósági eljárás elől Izraelbe menekült. 2012-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, és 2014-ben kezdődött meg a kiadatási eljárása.

Izraelben Laufer kihasználta az összes jogi lehetőséget kiadatásának megakadályozására, ultraortodox vallási vezetők támogatásával pszichiátriai szakvéleményekkel próbálta cáfolni beszámíthatóságát, s ezzel elejét venni kiadatásának.

Az izraeli hatóságok 2012-ben az ausztrál hatóságok kérésére letartóztatták, majd házi őrizetet írtak elő számára. A körzeti pszichiáter szakvéleménye 2016-ban azt állította, hogy nem lehet bíróság elé állítani, és elrendelte pszichiátriai kezelését. 2017 decemberében azonban jeruzsálemi lakóhelyénél vásárolni, a postán sorban állni látták, és lefényképezték őt. Ezek a felvételek a normakövető hétköznapi életvitelre való alkalmasságát bizonyították, és erre alapozva feljelentették a rendőrségen, így újraindult kiadatási eljárása. Új pszichiátriai szakvélemény készült róla, amely szerint nem szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely megakadályozhatná bíróság elé állítását.

Laufer a döntést az összes fellebbviteli szinten megfellebbezte, de végül a legfelsőbb bíróság is kiadatása mellett döntött.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.