Izrael végül kiadta a pedofil tanárnőt Ausztráliának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat évig tartó jogi csatározás után Izrael kiadta Ausztráliának a pedofíliával vádolt Malka Laufer tanárnőt, hogy Ausztráliában állíthassák bíróság elé egy ottani vallásos zsidó lányiskolában elkövetett bűncselekményei miatt.

Laufert hajnalban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről indították útnak Ausztráliába. Kiadatásával hat éves jogi hercehurca ért véget, amelynek során az igazságszolgáltatás különböző szintjein hetven tárgyalást tartottak elsősorban Laufer pszichiátriai állapotáról, beszámíthatóságáról, amelynek megállapítása feltétele volt kiadatásának. Laufert diáklányok panaszai miatt 2008-ban bocsájtották el a melbourne-i zsidó ultraortodox leányiskolában betöltött állásából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Később 74 rendbeli, gyermekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléssel vádolták meg, de a bírósági eljárás elől Izraelbe menekült. 2012-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, és 2014-ben kezdődött meg a kiadatási eljárása.

Izraelben Laufer kihasználta az összes jogi lehetőséget kiadatásának megakadályozására, ultraortodox vallási vezetők támogatásával pszichiátriai szakvéleményekkel próbálta cáfolni beszámíthatóságát, s ezzel elejét venni kiadatásának.

Az izraeli hatóságok 2012-ben az ausztrál hatóságok kérésére letartóztatták, majd házi őrizetet írtak elő számára. A körzeti pszichiáter szakvéleménye 2016-ban azt állította, hogy nem lehet bíróság elé állítani, és elrendelte pszichiátriai kezelését. 2017 decemberében azonban jeruzsálemi lakóhelyénél vásárolni, a postán sorban állni látták, és lefényképezték őt. Ezek a felvételek a normakövető hétköznapi életvitelre való alkalmasságát bizonyították, és erre alapozva feljelentették a rendőrségen, így újraindult kiadatási eljárása. Új pszichiátriai szakvélemény készült róla, amely szerint nem szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely megakadályozhatná bíróság elé állítását.

Laufer a döntést az összes fellebbviteli szinten megfellebbezte, de végül a legfelsőbb bíróság is kiadatása mellett döntött.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.