Január elsejétől Portugália veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január elsejével Németország után Portugália fogja fél évig ellátni az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A staféta átadása a héten megtörtént. Elemzők szerint szerencséje volt az EU-nak, hogy egy komplex válság kellős közepén 2020 második felében éppen Európa legerősebb állama vezette az uniót. Berlinnek sikerült egységet teremtenie.

„Amikor visszatekintek az elmúlt hat hónapra, a német elnökség idejére, egyértelműen a koronavírus-járvány kezelése volt a legnagyobb kihívás. Közösen sikerülni fog a járvány okozta gazdasági károk enyhítése és a munkahelyek megőrzése minden tagállamban. A hétéves költségvetés és a helyreállítási alap segítségével túl tudunk lendülni ezen a nem hétköznapi krízisen. Európa sok országa várja a támogatásokat” – értékelt Angela Merkel német kancellár.

európai unió jogrendszere

A portugál elnökség idején indulnak el a tagállamok válságkezelő programjai, és ezzel a helyreállítás.

„A helyreállítási alap tagállami jóváhagyásai lesznek a következő lépések. Aztán a klímaügyi egyezmény és a digitális szolgáltatásokról szóló törvénycsomag jön. Megrendezzük majd a szociális csúcstalálkozót, amelyen civil szervezetek, tagállami intézmények közreműködésével akciótervet fogunk elfogadni. Végül pedig megerősítjük a stratégiai kapcsolatokat afrikai és amerikai partnereinkkel” – vázolta fel a programot António Costa portugál miniszterelnök.

Portugáliának az EU élén a következő fél évben a gazdaság talpra állítása mellett az Egyesült Királysággal való új viszony és a migrációs egyezség kialakítása is feladata lesz.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.