Járványügyi védekezés a börtönben Koronavírus

Nem állapított meg a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben az alapvető jogok biztosa a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt intézkedésekkel összefüggésben. Dr. Kozma Ákos jelentésében kifejtette, hogy a fogvatartottak a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozásokat elfogadták, éltek a látogatási tilalom kompenzálására szolgáló, meghosszabbított időtartamú telefonálási lehetőséggel és többnyire az internetes kommunikációs csatornát is használták.


A Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa és két munkatársa 2020. április 15-én megfelelő védőfelszerelésben a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe látogattak. Ellenőrizték a COVID–19-járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében tett intézkedéseket, valamint megvizsgálták, hogyan érintették a fogvatartottak mindennapi életét a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozások.

Dr. Kozma Ákos az AJB-2419/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy az újonnan érkező fogvatartotton koronavírustesztet nem végeztek, azonban a testhőmérsékletét megmérték, kikérdezték arról, hogy járt-e külföldön, van-e koronavírus-fertőzéssel érintett rokona, észlelt-e bármilyen tünetet. Az előzetes vizsgálat után történt az orvosi vizsgálat. A fogvatartotti befogadási eljárásban részt vevő személyzet számára a szájmaszk és a gumikesztyű viselése kötelező volt.

A zárkakörletre történő belépéskor a személyi állomány tagjai maszkot viseltek és kézfertőtlenítőt használtak. A fogvatartottak a körletre visszaérkezéskor fertőtlenítőszeres vízbe áztatták a kezüket. A munkát végző fogvatartottak naponta, akik nem dolgoznak, hetente négy alkalommal fürödtek. A körletek padlózatának fertőtlenítő tisztítószerrel történő felmosására naponta háromszor – 8, 12 és 15 órakor került sor. A fogvatartottak a zárkáik tisztítására súrolószert és mosogatószert kaptak.

Az NMM javaslatot tett, hogy a higiénia érdekében az Intézetbe belépő fogvatartottak által használt fertőtlenítőszeres víz helyett célszerűbb lenne egyszer használatos kézfertőtlenítő szert alkalmazni, illetve ennek beszerzéséig a fertőtlenítőszeres vizet naponta legalább háromszor cserélni. Az NMM javasolta továbbá, hogy a fogvatartottak fertőtlenítő hatású felmosó szert is kapjanak a zárkájuk tisztításához. A személyes higiénia érdekében valamennyi fogvatartott számára indokolt lenne a napi zuhanyozást biztosítani.

A 425 fogvatartott közül 295-en az Intézetben gyártott védőruházatok és -maszkok előállításában vettek részt, azonban az Intézeten kívüli munkavégzés átmenetileg szünetelt. A folyamatban lévő oktatásokat, képzéseket az Intézet távoktatás formájában biztosította.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a látogatási tilalom korlátozta a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő jogának gyakorlását, amit az Intézet a telefonálás időtartamának meghosszabbítása és az internetes kommunikációs csatornák útján ellensúlyozott. A vizsgálat a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot nem állapított meg.

(ajbh.hu)Kapcsolódó cikkek:


A GVH 4 milliárd jóvátételre kötelezte az eMAG-ot
2021. május 12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit; az eMAG elfogadta a döntést.

Az EU igazságügyi biztosával egyeztetett Varga Judit igazságügyi miniszter
2021. május 12.

Az EU igazságügyi biztosával egyeztetett Varga Judit igazságügyi miniszter

Konstruktív és őszinte légkörben zajlott Varga Judit és Didier Reynders kedd reggeli brüsszeli megbeszélése – erről az EU igazságügyi biztos számolt be követőinek. A tárgyalás részleteit ismerő uniós források szerint Reynders azt is kérte, hogy Magyarország gondolja újra az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését.

Barterező rendőröket vádolnak korrupcióval
2021. május 12.

Hajdú-Bihar megyében egy gazda bálát szállított illegálisan, ami közben a járőrök másfelé néztek, cserébe a gazda teherautóját használta az egyik rendőr – az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki őket.