Járványügyi védekezés a börtönben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem állapított meg a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben az alapvető jogok biztosa a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt intézkedésekkel összefüggésben. Dr. Kozma Ákos jelentésében kifejtette, hogy a fogvatartottak a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozásokat elfogadták, éltek a látogatási tilalom kompenzálására szolgáló, meghosszabbított időtartamú telefonálási lehetőséggel és többnyire az internetes kommunikációs csatornát is használták.

A Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa és két munkatársa 2020. április 15-én megfelelő védőfelszerelésben a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe látogattak. Ellenőrizték a COVID–19-járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében tett intézkedéseket, valamint megvizsgálták, hogyan érintették a fogvatartottak mindennapi életét a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozások.

Dr. Kozma Ákos az AJB-2419/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy az újonnan érkező fogvatartotton koronavírustesztet nem végeztek, azonban a testhőmérsékletét megmérték, kikérdezték arról, hogy járt-e külföldön, van-e koronavírus-fertőzéssel érintett rokona, észlelt-e bármilyen tünetet. Az előzetes vizsgálat után történt az orvosi vizsgálat. A fogvatartotti befogadási eljárásban részt vevő személyzet számára a szájmaszk és a gumikesztyű viselése kötelező volt.

A zárkakörletre történő belépéskor a személyi állomány tagjai maszkot viseltek és kézfertőtlenítőt használtak. A fogvatartottak a körletre visszaérkezéskor fertőtlenítőszeres vízbe áztatták a kezüket. A munkát végző fogvatartottak naponta, akik nem dolgoznak, hetente négy alkalommal fürödtek. A körletek padlózatának fertőtlenítő tisztítószerrel történő felmosására naponta háromszor – 8, 12 és 15 órakor került sor. A fogvatartottak a zárkáik tisztítására súrolószert és mosogatószert kaptak.

Az NMM javaslatot tett, hogy a higiénia érdekében az Intézetbe belépő fogvatartottak által használt fertőtlenítőszeres víz helyett célszerűbb lenne egyszer használatos kézfertőtlenítő szert alkalmazni, illetve ennek beszerzéséig a fertőtlenítőszeres vizet naponta legalább háromszor cserélni. Az NMM javasolta továbbá, hogy a fogvatartottak fertőtlenítő hatású felmosó szert is kapjanak a zárkájuk tisztításához. A személyes higiénia érdekében valamennyi fogvatartott számára indokolt lenne a napi zuhanyozást biztosítani.

A 425 fogvatartott közül 295-en az Intézetben gyártott védőruházatok és -maszkok előállításában vettek részt, azonban az Intézeten kívüli munkavégzés átmenetileg szünetelt. A folyamatban lévő oktatásokat, képzéseket az Intézet távoktatás formájában biztosította.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a látogatási tilalom korlátozta a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő jogának gyakorlását, amit az Intézet a telefonálás időtartamának meghosszabbítása és az internetes kommunikációs csatornák útján ellensúlyozott. A vizsgálat a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot nem állapított meg.

(ajbh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Orbán: a tapasztalat és a szakmai tekintély indokolta Sulyok Tamás jelölését

A tapasztalattal, az alkotmány- és a jogi ügyekben való jártassággal, a nemzetközi jog ismeretével, a nemzetközi térben való „forgolódással”, a politikai intézmények természetrajzának ismeretével és egy szakmai tekintélyt is megadó életúttal indokolta Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének államfői jelölését a miniszterelnök.

2024. február 22.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz-KDNP

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis Máté közölte azt is, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének.