Jogellenes a romák elleni gyűlölet

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. január 12.
Rovat:
A román államfő aláírta azt a törvényt, amely bünteti a romaellenes megnyilvánulásokat.

Klaus Iohannis román elnök jóváhagyta azokat a jogszabályokat, amelyek célja a roma közösség elleni gyűlölet-bűncselekmények „megelőzése, illetve megakadályozása”.

A jogszabályok a roma közösség elleni gyűlölet „verbális vagy fizikai megnyilvánulásait” büntetik. Számos bűncselekményt sorol fel a törvény, köztük a 6. cikket, amely kimondja, hogy a romaellenes szervezet létrehozásáért elítélt személyek 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A jogszabályt a törvényhozás december 15-én 244 képviselő szavazatával fogadta el. A törvényt ezután elküldték az államfőnek, aki január 4-én kihirdette azt. A roma közösség, amely az egyik legnagyobb etnikum az országban, örömmel fogadta a jogszabályt, amely fellép a jelentős faji megkülönböztetéssel szemben.

A jogszabály elfogadására azt követően került sor, hogy az Európai Bizottság kijelentette, hogy „Románia legfontosabb prioritásai közé tartozik a roma gyermekek kisgyermekkori nevelése és gondozása, a romák vállalkozó szellemének támogatása és az eladósodásuk kezelése. A törvény a Román Közlönyben, a Monitorul Oficial-ban való közzététel után lép hatályba.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták M. Richárdot
2021. január 18.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte a Dózsa György úti balesetben részes egyik sofőr letartóztatását - közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész hétfőn.