Jogerős ítélet az „Újlak utcai késelés” ügyében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 5.
Címkék: ,
Rovat:
A Fővárosi Törvényszék 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki 2018. január 12-én a XVII. kerületi Újlak utcában szóváltást követően – mivel több hónapja nem tudta elfogadni, hogy volt barátnője szakított vele – többször nyakon szúrta a 19 éves sértettet, aki ennek következtében meghalt.

A Törvényszék 2019. március 4-én előkészítő ülést tartott az emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben, amelyen a vádlott beismerte a bűnösségét és egyúttal lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A Törvényszék a vádlott bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

A Fővárosi Főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is, a Törvényszék 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélje.

Tekintettel arra, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor fiatalkorú volt, ezért a Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján – a felnőttkorúaknál életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén – a vele szemben kiszabható szabadságvesztés mértéke maximum tizenöt év.
Az ítélet első fokon jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Arcfelismerő technológia leplezett le egy gyilkost
2019. augusztus 23.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a délkelet-kínai Fucsien tartományban, miután egy arcfelismerő technológiát használó szoftver felismerte, hogy a férfi egy halott nő arcának azonosításával próbál kölcsönt felvenni egy online felületen.

Vádat emeltek Simonka György ellen
2019. augusztus 21.

Vádat emeltek Simonka György országgyűlési képviselő és harminckét társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.