Jogerős ítélet az „Újlak utcai késelés” ügyében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 5.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki 2018. január 12-én a XVII. kerületi Újlak utcában szóváltást követően – mivel több hónapja nem tudta elfogadni, hogy volt barátnője szakított vele – többször nyakon szúrta a 19 éves sértettet, aki ennek következtében meghalt.

A Törvényszék 2019. március 4-én előkészítő ülést tartott az emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben, amelyen a vádlott beismerte a bűnösségét és egyúttal lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A Törvényszék a vádlott bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

A Fővárosi Főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is, a Törvényszék 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélje.

Tekintettel arra, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor fiatalkorú volt, ezért a Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján – a felnőttkorúaknál életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén – a vele szemben kiszabható szabadságvesztés mértéke maximum tizenöt év.
Az ítélet első fokon jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Élettársa megöléséért 12 év börtönre ítéltek egy zalaegerszegi férfit
2020. június 4.

Már az előkészítő ülésen beismerte tettét és elfogadta az ügyészség indítványát, így - nem jogerősen - 12 év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék azt a férfit, aki januárban előbb az élettársát, majd a kutyájukat is megfojtotta, ezután pedig értesítette a rendőrséget.