Jogi eljárást indít a korábban Twitter néven ismert X ellen az Európai Bizottság az álhírek miatt


Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy az X gyakorlata a Digitális Szolgáltatásokról szóló uniós direktívába (DSA) ütközik.

A vizsgálat a Hamász-Izrael háború körül terjedő álhírek miatt indult. A DSA alapján az X-nek hatékony szűrőrendszereket kellene fenntartania azért, hogy ne terjedjenek rajta álhírek, megfelelő átláthatósággal kellene működnie, és monitoroznia kellene a saját szűrésének a hatékonyságát.

A Bizottság gyanúja az, hogy Elon Musk közösségi oldala legalább nyolc ponton sérti a DSA rendelkezéseit. Az eljárás a tagállamokkal szemben indított kötelezettségszegési eljáráshoz hasonló. Ez az első eset, hogy a DSA alapján a Bizottság eljár egy globális multicéggel szemben.

A tavaly novemberben hatályba lépett DSA előírja, hogy a nagy online platformok és keresőmotorok fokozottan lépjenek fel az illegális tartalmakkal és a közbiztonságot fenyegető veszélyekkel szemben. Arra is felszólítja ezeket a szolgáltatásokat, hogy védekezzenek a manipulatív technikák ellen.

Az EU vizsgálata elsősorban arra fog összpontosítani, hogy az X hogyan kezeli az illegális tartalmak terjedését a joghatóságán belül, és mennyire hatékonyak az információmanipuláció ellen bevezetett intézkedések.

Míg az összes platform azonnal válaszolt, és ismertette a dezinformáció elleni fellépéseit, csak az X kapott hivatalos információkérést a DSA alapján. Musk vitatta Breton vádjait a dezinformációval kapcsolatban.

A DSA új szabályokat ír elő a tartalom moderálására, a felhasználói adatvédelemre és az átláthatóságra vonatkozóan. A szabálysértést elkövető vállalatok globális forgalmuk akár 6%-áig terjedő bírságra is számíthatnak.

A multimilliárdos cégtulajdonos Elon Musk korábban már felvetette annak a lehetőségét, hogy esetleg blokkolja az X-et az Európai Unióban, ugyanis nem tetszett neki, hogy ennyi szabálynak kell megfelelnie a digitális szolgáltatásokról szóló törvény elfogadása óta.

Forrás: https://hu.euronews.com/


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.