Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás


Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

A projektre 9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a konzorcium, amelyben a NAV mellett a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. vesz részt. A KJNY az állampolgárok közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek, társadalombiztosítási helyzetének információit tartalmazza majd, a projekt ezen túlmutatóan új lehetőségeket teremt az elektronikus ügyintézésben – írták.

A közlemény szerint a komplex jogviszony-nyilvántartás közhiteles adatokra támaszkodva képes lesz webes vagy mobilalkalmazásban futtatható automatizált folyamatok kiszolgálására. A felhasználók tájékoztatást kaphatnak a fizetési kötelezettségeikről, esetleges jogviszonyhoz kapcsolódó tartozásukról, egészségbiztosítási jogosultságukról, nyugdíjjogosultságukról, lehetővé válik a közterhek rendezése bankkártyával, számlák közötti átvezetéssel, automatikus fizetési részlettel. Automatikus lesz a jövedelemről, illetékességről, köztartozásról szóló, illetve a magánszemély főbb adó- és társadalombiztosítási adatait tartalmazó igazolások kiállítása is – tették hozzá.

A pályázati honlap szerint a támogatási összeg teljes mértékben fedezi a fejlesztés költségeit. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosította, a projekt 2026 végén zárulhat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Lehet-e egy cég végrendeleti örökös?

Ha öröklésről esik szó jellemzően mindenki a törvényes öröklésre gondol, ahol természetes személyek, rokonok örökölnek egymástól. A következő gyakori gondolat a végrendeleti öröklés, ahol már nem csak hozzátartozók, hanem a családon kívüli személyek is örökössé válhatnak.

2024. július 17.

Minden vállalkozás megtudhatja, hogy a NIS2 irányelv hatálya alá esik-e

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?