Jópofa csínytevésként élték meg a gyilkosságot, az elsőrendű vádlottat életfogytiglanra ítélték


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ítéletet hirdettek annak a három férfinak az ügyében, akik a vád szerint 2019 májusában Szentendrére csaltak, majd megöltek egy újpesti autókereskedőt – közölte szerdán a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

Mint írták, az elsőrendű vádlottat emberölés, a másodrendűt felbujtóként elkövetett emberölés, a harmadrendűt pedig bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek kedden a Fővárosi Törvényszék, továbbá mindhármuk bűnösségét megállapította társtettesként, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettében is.

Az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, a másodrendűt 19 év, a harmadrendűt pedig 11 év szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata mindhárom férfi esetében fegyház.

A gyilkosság hátterében adósság áll: az ítélet szerint a sértett tízmillió forintot adott kölcsön a másodrendű vádlottnak, amelyet az később többszöri kérésre sem fizetett vissza. A gyilkosságot a kölcsönt kérő, másodrendű vádlott tervelte ki, az első és a harmadrendű vádlott pedig vállalkozott a részvételre, s el is kezdték megszervezni a bűntett végrehajtását.

A tájékoztatás szerint 2019. május 6-án kora délután a másodrendű terhelt előbb a sértettet, majd az elsőrendű vádlottat vette fel az autójába. A Szentendrére vezető út alatt a hátsó ülésen helyet foglaló elsőrendű vádlott megfojtotta a sértettet, majd annak holttestét egy korábban már kiásott gödörbe temették – számolt be a részletekről a Fővárosi Törvényszék, hozzátéve: a vádlottak egymás között szétosztották a sértettnél lévő értékeket.

A bíróság megállapítása szerint a vádlottak fokozottan veszélyesek a társadalomra. Kitértek arra, hogy a sértett jó ismerősi-üzleti kapcsolatban volt az első- és a másodrendű vádlottal, ezért fel sem merült benne, hogy az életére törhetnek.

„Az elsőrendű vádlott – mondhatni – kivégezte a sértettet, lehetőséget sem adva a védekezésre. A vádlottak hideg vérrel, teljes érzelmi és erkölcsi közönnyel szervezték meg és vitték véghez a cselekményt” – mutatott rá a bíróság, amely szóbeli indokolásában azt külön is hangsúlyozta, hogy „dermesztően és sokkolóan” hatott az eljárás résztvevőire a vádlottak közönyös hozzáállása. A szakértők megállapítása szerint gyakorlatilag jópofa csínytevésként kezelték a történteket, tervezték meg és vitték véghez cselekményüket, majd élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna – jegyezték meg. Az ítélet elleni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 11.

2004-ben gyilkolt, most kapott életfogytiglanit

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kér az ügyészség arra a férfira, aki az elsőfokú ítélet szerint tizenhét évvel ezelőtt meggyilkolt egy 77 éves makói asszonyt és 51 esztendős lányát.
2021. június 4.

Börtönben marad a skálás gyilkos

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának jogerős döntése alapján nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál 1992-ben történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.